perjantai 7. joulukuuta 2012

Let's husky!

Ette muuten ikinä arvaa millaisen megalöydön vanha kunnon pihi budjettishoppaaja - siis meikä - tiistaina kirpparilla teki. No löysin ne alkukesästä asti haaveilemani vetovaljaat!!! :p Oikeassa koossa (EDIT: koko 6, eli sittenkin ilmeisesti kokoa liian pieni, hmm?) ja vielä mustaharmaana eli "meidän värisenä", huh mokomaa. Valjaat ovat JOKKE-merkkiset ja ilmeisesti jotain vanhempaa mallia, koska netistä en myyntikuvia samanlaisista löytänyt (eräs säälittävän pieni ja muutenkin kökkö kuva tosin vihjaili, että kyseinen malli voisi ehkä olla "Safari"). Jos joku tietää tarkan mallinimen, saapi ehdottomasti kertoa sen tännekin päin, kiitosh! 

Heti keskiviikkona lähdettiin tietysti valjaita maastoon testaamaan, sillä hinku "huskeilemaan" on ollut viime kuukausina hurja: niin hurja, etten debyyttilenkkiä edeltäneenä yönä meinannut malttaa nukkuakaan. Neljä tuntia jos sanon nukkuneeni, liioittelen jo tosi härskisti. x) Ja mites lenkki meni? No sehän meni niin hyvin, että vaikka pakkasta oli päälle parikymmentä, tempaistiin tuosta vain yli kymmenen kilsan mittainen ja kolmisen tuntia kestänyt reipas kuntopolkuvetoa ja metsässä vapaana juoksemista yhdistellyt ulkoilusessio, eikä vielä senkään jälkeen oltaisi maltettu kotiin palata, niin hauskaa meillä uusien vermeiden kanssa oli! Eilen piti lähteä heti uudestaan (ja varmaan tänäänkin), joskaan ei yhtä pitkälle, sillä mukanamme ulkoillut isäntä ei oikein noista loputtomista kuntopoluista saati sitten kohtalaisen rivakasta vauhdistamme perusta.

Nuo valjaat ovat kyllä yksinkertaisesti aivan mahtavat. Vaikka ne meidän Hurtta Pro -valjaatkin ajoivat hyvin sitä väliaikaista vetovaljaiden roolia, on kyseisten talutusvaljaiden käyttömukavuus ja toimivuus vetotilanteessa aivan eri planeetalta Jokkeihin verrattuna, luonnollisesti. Eron tuntuu huomaavan koirakin, sillä ellen ihan höpöjä ole havainnoinut, vetää Caro "uusilla" vajaillaan selvästi tehokkaammin ja innokkaammin kuin Hurtilla. Isoin ero perässä raahautuvan kannalta on valjaiden joustavuudessa: veto ja etenkään äkkinäisemmät nykäykset eivät noiden kanssa tunnu siltä kuin joku yrittäisi riistää ihmiseltä kourallisen sisuskaluja tai vähintäänkin sen vetovyön (Top Canis -merkkinen on se), joka myös kaipaisi päivittämistä toimivampaan malliin. Vähän rimpulahan se nääs on...
Joustokappale ei onneksemme päivitystä kaipaa, sillä erityisesti noiden oikeasti vetämiseen tarkoitettujen valjaiden kanssa kyseinen tee-se-itse -härpätin toimii oikein mallikkaasti: joustaa sopivasti ja on taatusti lujaa tekoa, eli pitäisi kestää käytössämme vielä pitkään.

Laitetaas vielä tähän perään kuvatuksia kauniin talvisista maisemista, joissa keskiviikkona valjastelimme. Harmi, ettei ollut mikään aurinkoinen päivä, niin on pikkuisen turhan synkähköjä kuvia, vaan kaipa noista silti jotain tolkkua ottaa. :)
15 kommenttia:

 1. Taakan vetoon nuo on kyllä ihan liian pienet, mutta ilmeisesti et vedätä mitään vaan käytät lenkillä? Valjaitten tuo selkäosa pitäisi yltää hännänjuureen, nyt kuvissa ainakin näyttää että jää yli kymmenen senttiä vajaaksi. Tuolla jos lähtee taakkaa vetämään niin saa sanoa hyvästit selälle. http://www.siperianhusky.fi/tarvikkeet/tarvike_kuvatA/kuvat/v_kokoja.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, näinkö on? :O Hyvä, ku kerroit! Vaan lasketaanko ihminenkin taakaksi, jos koira vetää ihmistä? :p Tosiaan ihan kävelyyn ja juoksemiseen noita meillä käytetään eli ei minkään pulkan taikka muunkaan vastaavan vetämiseen. Semmoiseen touhuun meillä ei oo hinkua lähteäkään.

   Poista
  2. Nii tuota jäin kyllä miettimään, että varmaan nuo menee just tuommoisessa ihmisen "vetämisessä" kun eihän noille valjaille sitä painoa kuitenkaan niin paljoa tule... Varmaan googlella löytyisi tästä tietoa paremmin, en ole canicrossia harrastanut, pulkan vetoa vaan :)

   Poista
  3. Olipas muuten pakko heti mittailla valjaita, nii ei se sitä yli kymmentä senttiä taida hännästä jäädä, vaan ei hännän tyveenkään saakka tosiaan yllä kuin vähän valjaita venyttämällä, ja sitä ei vissiin lasketa ylettymiseksi, heh. Toivottavasti se ei ny sitten haittaa canicrossailuhommissa kummiskaan, siihen ku noita ainoastaan käytellään.

   Poista
  4. Jaahas, olit ehtiny tohon väliin vastailemaankin jo. Pitää varmaan tosiaan googletella aiheesta lisää ihan jo vastaisuuden varalle, jos vaikka joskus tulevaisuudessa innostuiskin siihen taakankin vetoon (no aika taakka mäkin jo oon... ;p), nii ei sitten vaan käy mitään vääränlaisilla vehkeillä. Mut ny tosiaan ei oo semmosiin aikomustakaan, nii varmaan noi sitte välttää meiän tarkotukseen. :)

   Poista
 2. Ihana kuvasarja, kun noi oksat vaan isonee kokoajan :D Aattelin jo hetken, että seuraavaks sillä on kokonainen mänty suussa :D

  Mitäs kummaa tuo tuommoinen canicrossi oikein on? Pitääkin alkaa tutkiskelemaan, sillä yks ilta mietin, että voiko noita vetohommia tehdä muutkin kun vaan "lajin edustajat" eli huskyt yms. :D Meidän nasu vois ehkä jopa tykätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisit nähny mitä toi tänään lenkillä söi...nimittäin juurikin erästä kelopuun runkoa, joka on maistunu ennenkin. xD Toi on noiden keppien suhteen ihan kaheli. Kaikki käy, puut mukaan lukien!

   Juu siis canicross on yhtä kuin "koirajuoksu", johon tarvitsee ainoastaan valjaat (me alotettiin tavallisilla talutusvaljailla, mut vetovaljaat sopii hommaan hurjan paljon paremmin, jos yhtään enempää meinaa harrastella), vetovyön ja siihen väliin jonkun joustokappaleen. Ja koirakin on tietty ihan hyvä olla olemassa. ;D Kilpaillakin tossa lajissa voi, mut me harrastetaan ihan täysin omaksi iloksi eikä ees läheskään aina juosta, vaan hölkätään ja eniten ihan vaan kävellään tosi reippaasti. Täysin oman kunnon ja jaksamisen mukaan voi mennä eli sen takia toi sopiikin varmaan kaikille, ketä moinen vaan kiinnostaa. Netistä löytyy ihan sivutkin, joissa lajia esitellään, että Google laulamaan vaan, nii löytyy varmasti lisäinfoa! :)

   Poista
 3. Minäkin kiinnitin heti huomioni siihen, että valjaat ovat liian lyhyet. Koita saada joku kerta vaikka se kaksilahkeinen ottamaan lenkillä kuvia silloin, kun Caro vetää sinua, niin nähdään vielä paremmin. Tuiskunkin valjaat jotenkin vetäytyvät silloin, kun se ei vedä, mutta ovat juuri oikean pituiset vedossa.

  Hauska kuulla, että joku muukin on huomannut "tavallisten" valjaiden ja huskyvaljaiden eron käytössä - eroa on kuin yöllä ja päivällä, kyllä vaan vetolenkit on mukavampia kun on kunnon vermeet. Mulla on kanssa TopCaniksen vetovyö (pehmusteella varustettuna) ja olen ollut siihen ihan tyytyväinen. Paitsi että se tuppaa hinautumaan liian ylös vyötäröllä, liekö pehmusteen kangas turhan liukasta vai mistä johtuu. Oletko havainnut vyön kanssa samaa "ongelmaa"?

  Nonnalle vielä pitää kommentoida, että toki muutkin kuin huskyt voivat vetää omistajaansa (kävellen, juosten, pyöräillen, hiihtäen, potkukelkkaillen...). Minä todennäköisesti tulen tekemään vetolenkkejä kaikkien elämääni osuvien koirien kanssa rodusta riippumatta. Vetolenkillä jätetään aivot narikkaan ja pidetään vaan hauskaa, eikä tarvitse keskittyä siihen, miten siinä hihnassa taas kuljettiinkaan kauniisti. Suosittelen siis lämpimästi vetolenkkejä kaikille koirille karvoihin katsomatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mietinkin tossa jo itekseenkin, että pitääpä "valjastaa" (hah!) isäntä kuvaamaan toi meiän varusteviritys ja kysyä sitten lisää mielipiteitä koko-aiheesta täällä blogissa, ku täällä varmasti löytyy porukkaa, jolla on kunnolla ymmärrystä noiden sopivuusjuttujen suhteen. :) Oikean kokoisethan valjaiden tulee toki olla, mut mä vähän luulen, että kokoa liian pieninäkin noi on silti tuhat kertaa paremmat ja selkäystävällisemmät silti kuin ne taluttamiseen tarkoitetut Y-valjaat, jotka ei joustakaan yhtään.
   Google ohjas mut tossa tovi sitten huskysivulle (http://www.siperianhusky.fi/tarvikkeet/mittaus.html), jossa todettiin valjaiden olevan sopivat silloin, kun "ne pienessä vedossa istuvat hyvin paikallaan". Isännän kanssa kateltiin, että noi meiän valjaat vastaa just tota kuvausta sopivista valjaista, että en tiiä sitte onko noi ny sopivat vaiko numeroa liian pienet, ku ilman vetoa ne hieman vetäytyy, muttei pahasti. Hankalaa tämmöselle amatööriarvioijalle. :p Ja sitten siinä on vielä sekin, että ku ei vedetä pulkkaa tai muutakaan painavaa, niin liekö yhen koon heitolla on isoa merkitystä, koira kun ei koko aikaa valjaissa ees ihmistä vedä.

   Sulla on varmaan samanlainen vetovyö kuin meillä tai ainakin hyvin samanlainen. Meillä on nimittäin myös sellainen ohut pehmusteversio, joka hilautuu vyötäröltä selkään jatkuvasti eli ei pysy yhtään oikealla paikallaan. x) Äärimmäisen ärsyttävä juttu, koska selkä siinä väsyy pidemmällä matkalla. Ny tosin noi huskyvaljaat on helpottaneet asiaa siinä mielessä, ettei veto tunnu niin pahasti ihmisenkään selässä, mut sitä ongelmaahan se ei korjaa, ettei vyö oo kovin selkäystävällinen.

   Kyllä, vetolenkit kunniaan! Aika moni koira tykkää vetämisestä ja mikäs sen hauskempaa, jos saa oikein luvan kanssa vetää. Carokin on ihan haltioissaan moisesta. :) Lapsena tuli oltua niin sakemannien kuin briardin perässävedettävänä niin ahkiolla kuin suksillakin, ja kaikilla osapuolilla oli aina niin kivaa, että oksat pois. :p

   Poista
  2. Juu, laita kuvia vaan, kyllä kommentteja löytyy. :D Eikä se tosiaan varmastikaan ole niin justiinsa se kokokysymys, kun et ole ajamassa esimerkiksi viidenkymmenen kilometrin lenkkiä Caro osana kuuden koiran valjakkoa. Eihän ne valjaat paina edestä kurkkua? Tuli vaan vielä mieleen, että sopivuutta on hyvä tunnustella edestäkin, vaikka uskon kyllä ettet laittaisi Carolle valjaita, joissa veto tulisi kurkkuun.

   Sitä vetovyötä pitää tosiaan siirtää vähän väliä alaspäin, varsinkin kun mennään ylämäkeen. Kirottua, mutta mistäköhän sitä löytäisi paremman. Täytynee tehdä vähän kyselytutkimuksia, josko löytäisi tyytyväisiä jonkin toisen vyön käyttäjiä.

   Poista
  3. Jee! Laitetaan, ku saapi otettua jotain julkaisukelpoista. :p Mun mielestä valjaat on eestä just passelit eli jää tohon rintakehän kohtaan eikä nouse missään vaiheessa kurkun korkeudelle, eikä hierrä kainaloitakaan mistään saati purista, eli liikkumavaraa on hyvin joka kohdassa myös vetohetkellä. Tän päivän lenkillä oikein haukan silmällä kyttäsin, että löytyykö epäkohtia enkä muuta löytäny kuin sen sen mahdollisen liian lyhyen pituuden ton selän osalta. Että varmaan noi meiän tarkotukseen passaa, kunhan ei lähetä mitään rojua perässä vetämään. :)

   Pitäis itekin alkaa tutkailemaan tota vetovyötarjontaa tarkemmin, koska oishan se hienoa omistaa vyö, joka pysyy siellä mihin se on suunniteltu. Joku tosi leveä sen ois vissiin hyvä olla, että tukee etenki selkäpuolelta kunnolla. Musta toi on turhan kapea toi meiän nykyinen.

   Poista
 4. Hienot valjaat ja kivoja kuvia, ei ollenkaan liian synkkiä!

  VastaaPoista
 5. oisko nää nuot sun käyttämät valjaat (: ? http://www.vipstore.fi/cat/product_details.php?p=2165 , pongasin VIPstoren kuvastosta yks päivä ja heti tuli mieleen että kyselit että mistä noita saa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo, koska meiän valjaat on JOKKE-merkkiä toisin ku noi VIPStoren valjaat. Hyvin samanlaisethan noi toki yleisilmeeltään on. :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! :)