Näin uuden viikon kunniaksi voitaisiin viimein paneutua menneiden kuukausien muisteloihin eli aikaan, jona Karvahelvetti vietti virtuaalisesti katsottuna hyvinkin hiljaista eloa. Kulisseissa kuitenkin kuhisi, muttei pelkästään hyvässä mielessä. Suurimmat vastoinkäymiset osuivat Pätkis-paran kohdalle ja niistä ajattelin kertoa tässä ensimmäisenä, jotta päästäisiin ikävistä aiheista mahdollisimman vikkelästi takaisin iloisempiin, joista me kaikki kuitenkin eniten pidämme, eikös vaan?
Lähes koko kesän ajan Pätkis vain loikoili ja vietti laiskoja kissanpäiviä ainoana näennäisenä harminaan Caro, joka pentumaisella innollaan teki arjesta vähän turhankin jännää kissalle, joka ei koiria kummemmin arvosta. Sitä ei käy kiistäminen, että kissat elivät jatkuvan stressin alla ja osittain tästä tulee syyttää myös talon ihmisväkeä, joka olisi ehkä voinut tehdä vielä hieman enemmän taatakseen kissoille turvallisen tuntuisen elinympäristön. On kuitenkin helppoa olla huomaamatta hiljaisten kissojen stressiä huomion kiinnittyessä aina ensimmäisenä koiranpentuun, joka suhaa pitkin kämppää kirsusta hännänpäähän saakka täynnä purkautumisvalmista energiaa ja jonka huomionhakuisuus on niin päällekäyvää, että sitä joko antaa huomiota tai katuu myöhemmin koiran jälkiä siivoillessaan. ;)
Varsinainen pommi putosi niskaamme kuitenkin vasta elokuun puolessa välissä, jolloin olimme matkanneet Lahteen, jossa kissat majoittuivat mumminsa luokse siksi aikaa, kun me muut peuhasimme puolimaaseudulla, mökkimaisemissa ja vähän missä sun sattuu. Vietimme siis normaalia tapahtumien täyteistä kesälomaa. Kissoilla oli tarkoitus olla hermoloma koirasta, mutta tuosta ajasta tulikin lopulta entistä pahempaa hermoilua kuin mitä arki kotona oli ollut. Pätkis aloitti nimittäin jälleen parin vuoden takaisen sohville ja seinille pissailunsa ja mikä ironisinta, tämä tapahtui jälleen siisteysintoilijanakin tunnetun mummin nurkissa. Siitäkös se sirkus sitten pyörähtikin käyntiin... ;)
Tottakai heti päättelimme, että nyt on kissalla jälleen virtsatulehdus ja -kideongelma (ilmenivät edelliselläkin kerralla jatkuvana vääriin paikkoihin pissailuna), jotka kuitenkin hoituvat antibiootilla ja kiteiden liuotusruoalla, kuten olivat hoituneet kerran aiemminkin. Ikävä kyllä näin ei sitten ollutkaan. Lahtelainen eläinlääkäriasema olikin saanut potilaakseen matkalaisen, jonka sisuksissa lymyili aivan oikea virtsakivi eikä edes mikään aivan pieni sellainen. Reissu etelään oli laukaissut stressin ja sen myötä tulehduksen, jonka ansiosta myös kivi viimein löydettiin. Edessä oli leikkaus. Toki vaihtoehdoksi annettiin myös mahdollisuus kuukausien mittaiseen kivenliuotusoperaatioon sillä varauksella, ettei liuotus välttämättä lopulta poistaisi kiveä kokonaan. On kuulemma olemassa ainakin yksi kivityyppi, johon liuotus ei tehoa ja leikkauksen siirtäminen olisi vain väistämättömän välttelyä. Tokihan me Pätkiksen terveeksi halusimme - niin pian kuin mahdollista - ja niinpä sitten eräänä aamuna Pätkis joutui puukotettavaksi.
Leikkaus sujui prikulleen kuten toivottiinkin ja lekurista kaappasimme mukaan erehdyttävästi joulukinkkua muistuttaneen käärön. Kinkku näytti kurjalta, väsyneeltä ja pahantuuliselta eikä kävelytyylistäkään tohtinut antaa muuta kuin zombiepisteitä, mutta kyllä se silti edelleen jollain tapaa Pätkikseltä näytti.
Ja koska ruokakin maistui heti lekurin pöydältä mummilaan päästyämme, tiesimme rakkaan ahmattimme toipuvan vallan mainiosti. ;)
Komealla Uuno Turhapuro -asulla ei harmiksemme kovin pitkää ikää ollut Pätkiksen tajuttua jo leikkauspäivän iltana, kuinka kivasti karhea kieli tarttuu verkkoon kaljua vatsaa ympäröiviä karvoja nuollessa. Eihän verkkoasu moista kielipeliä kestänyt, ei tietenkään. Mummi askarteli pian uuden hieman kestävämmän verkkoasun, joka pysyi kasassa niin monta päivää, että haava ehti parantua tarpeeksi ja asu voitiin huoletta riisua. Kuvissa näkyvä asu on se lekurin versio, joka ei käyttöä kestänyt.
Loppuloma etelässä sujui Pätkiksen osalta mummilan uumenissa leikkauskoettelemuksista toipuessa ja Sinnin pitäessä sille seuraa. Virtsakiviongelma aiheutti kuitenkin sen, että kissojen ruokavalio oli pakko muuttaa kerralla aivan toiseen. Pätkis sai sanoa hyvästit rakastamilleen Whiskasille ja Sheballe sekä pääruoalleen James Wellbelovedin kalkkunaraksuille (joiden piti muuten olla virtsakideongelmaisille kissoille täpäkkää tavaraa, muttei näköjään riittänyt meille), sillä jos lekurin juttuihin on uskominen, loppuelämä sujuu eläinlääkäriasemien virtsakiviruokia tunnollisesti syöden. Ennemmin toki valitsemme tarkasti rajoitetun ruokavalion kuin uuden stressaavan ja kalliin leikkauksen.
Ja koska kahden kissan taloudessa elikoiden ruokailun valvonta on todella haastavaa, joutui myös Sinni pysyvälle virtsakiviruokavaliolle. Saattaa kuitenkin olla, että noita kaapissa lymyäviä herkkumärkäruokapusseja raotellaan aina silloin tällöin juhlapäivien kunniaksi niin Sinnille, kuin Pätkiksellekin. Eikös se niin ole, että säännöt on tehty joustamaan sieltä sun täältä aina silloin tällöin, jottei elämä vallan kurjaksi mene. ;) Tuskin se yksi tai kaksi pientä herkutteluhetkeä kuussa ketään takaisin leikkauspöydälle vie.
Ja koska kahden kissan taloudessa elikoiden ruokailun valvonta on todella haastavaa, joutui myös Sinni pysyvälle virtsakiviruokavaliolle. Saattaa kuitenkin olla, että noita kaapissa lymyäviä herkkumärkäruokapusseja raotellaan aina silloin tällöin juhlapäivien kunniaksi niin Sinnille, kuin Pätkiksellekin. Eikös se niin ole, että säännöt on tehty joustamaan sieltä sun täältä aina silloin tällöin, jottei elämä vallan kurjaksi mene. ;) Tuskin se yksi tai kaksi pientä herkutteluhetkeä kuussa ketään takaisin leikkauspöydälle vie.
Olisin muuten oikein iloinen, jos muut virtsakiviongelmaisten kissojen omistajat jaksaisivat kertoilla millaisia ruokavalioita vastaavanlaisissa tapauksissa siellä ruudun toisella puolella noudatetaan, ja syövätkö muidenkin terveet ja "sairaat" kissat keskenään samoja pöperöitä vai jaksatteko säätää erilaisten ruokavalioiden kanssa. Meillä ruokavalio hakee vielä muotoaan johtuen siitä, että Pätkis syö edelleen Royal Caninin liuotusruokaa eikä pysyvämpää ylläpitoruokaa ole vielä ehditty testailla. Pian sekin aika koittaa, joten olisi mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksista, vaikka kissat toki yksilöitä ovatkin eikä totuus ruokien sopivuudesta omalle katille selviäkään muutoin kuin käytännön kokemuksen kautta. :)
Meillä oli toukokuussa 2009 maatiaiskissa Petjamme kanssa virtsakiviongelma, mutta sen poistaminen onnistui huuhtelulla. Petjakin alkoi vain yhtenä päivänä pissaamaan joka paikkaan ja oli tosi sairaanoloinen, mutta oli sitä ennen pissannut kyllä huonosti (verrattuna miten hän nyt pissaa).
VastaaPoistaOlimme syöttäneet eläinkaupasta saatuja kalliimpia naksuja ja ajattelimme, että Petja pysyisi hyvässä kunnossa. Näköjään sillä ei ollut vaikutusta.
Liotuksen jälkeen eläinlääkäri antoi ylläpitomuonaohjeet, joista olemmekin antaneet Petjalle päivittäin Royal Canin Uninary S/O naksuja, mutta muuten Petja barffaa nykyisin. Raksut tukevat raakaravintoa, mutta ei tarvitse syödä pelkkää eläinlääkäriaseman ruokaa.
Petjalle maistuu hyvin possun ja naudan sydän, kieli, munuainen ja vähäisissä määrin maksaa. Kalasta maistuu vain sei, koska Petja on kala-asioissa nirso. :)
Aluksi oli kaikkeen nirso, koska teollinen ruoka sisältää varmasti enemmän suolaa ja aromivahventeita ja tavisruoka ei maistunut miltään, mutta nyt olemme saaneet huomata, miten citykissa metsästää verenhimoissaan lautaselle laitettuja sydämen palasia pitkin valkoista lattiaa. On siinä omistajalla ihana aamuherätys. :)
Omassa kirjablogissani löytyy Petjasta muutama kuva. Mitään ongelmia ei ole ollut terveyden suhteen ja Petja on tosi hyväkuntoinen. Kun hankimme oman "pätkiksen" Petjalle kaveriksi, niin hänkin saa sitten tottua raakaruokaan.
Tomomi, iso kiitos pitkästä kommentista ja kokemusten kertoilusta!:)
VastaaPoistaJäi iteltä kirjoittamatta noihin oireisiin kissan levottomuus, jota siis ilmeni kummankin tulehduksen aikoihin. Pätkis on tosin aina sellainen päätön vaeltelija, mut tulehtunut virtsarakko selvästi lisäsi tota vaeltelua ja hännän kärttyistä heiluttelua.
Varmaan meilläki ois syytä koittaa raakaravintoa raksujen kaverina. Kala ei noille raakana tunnu maistuvan lainkaan (ollaan kokeiltu jokunen vuosi sitten, tosin vain silakkaa, eli ei ny tyrmätä lopullisesti kala-vaihtoehtoa tällä vaatimattomalla kokemuksella:) ) ja erityisesti just Pätkis on todella nirson sorttinen katti. Jos ruoka ei maistu ja se lopulta nälkäänsä kuitenkin uutta ruokaa syö, tulee hyvin tod.näk. oksennus. Sinniltä löytyy enemmän kokeilunhalua ja ehkä se noin muutenkin on vahvavatsaisempi kuin Pätkis. Tietysti luulisi kissan kuin kissankin lopulta syövän mitä sattuu tarjolla olemaan, jos ei muuta anneta, mut toi oksenteluherkkyys saattaa silti muodostua ongelmaksi, jos Pätkis on vahvasti uusia kokeiluja vastaan. Kiitti kuitenkin ruokavinkeistä, joita varmasti koitellaan tässä lähitulevaisuudessa. Toivottavasti joku noista ruoista maistuu meilläkin.:)
Jouduin kanssa viemään leikkaamattoman kollikissani alle vuoden ikäisenä lääkärille, kun siltä putosi veripisara pepusta pissan jälkeen. Sen jälkeen söi kisuli ainakin kaksi vuotta lääkeruokaa (en muista merkkiä), jonka tarkoitus oli pitää pissan pH semmoisena, ettei kiteitä muodostuisi.
VastaaPoistaSitten muutin toiselle paikkakunnalle ja kävin eläinlääkäriltä hakemassa taas uuden lääkeruokapussin ja siellä sanottiinkin, että ei niitä koko loppuelämää syötetä lääkeruokaa, vain puolisen vuotta!
Nyt toisen leikatun kollini kanssa on käyty jo muutaman kerran lääkärissä, kun on edelleen verta ulosteessa, mutta ei mitään näennäistä vikaa - on antibiooteilla ollut pariin kertaan, ruokavalio on vaihdettu kuitupitoisempaan mutta mikään ei silti auta. Kissa ei muuten ole mitenkään sairaan oloinen, leikkii, haluaa hellyyttä, ei pissaa muualle kuin lavuaariin (sitä on tehnyt jo pennusta asti) ja ruoka maistuu hyvinkin. Laihtunut ei ole, pikemminkin lihonut. Outoja nää taudit..
Mau, kolleillahan nää vaivat on mun käsitykseni ja kuulemani mukaan aina vähän vaarallisempia kuin nartuilla - ainakin, jos ihan kiviä ehtii muodostua. Meiltä on yks kolli kuollut virtsakiveen 80-luvun alussa, että siinä tapauksessa kivi huomattiin liian myöhään.:( Pätkis luokiteltiin silloin pari vuotta sitten kissaksi, jolla on aina vähän virtsakiteitä, mut joka pystyy niiden kanssa elämään, vaan eipä se sitten loppujen lopuksi ihan niin "huoleton pikku ominaisuus" ollutkaan. Ja ties kuinka kauan kivi olisikaan ehtinyt kissan sisuksissa kasvaa, ellei reissu olisi tulehdusta aktivoinut! Jatkossa Pätkistä seurataan paljon tarkemmin vähintäänkin pissanäytteitä silloin tällöin lekurilla tutkituttamalla. Toista kiveä meille ei enää haluta.
VastaaPoistaSitä liuotusruokaahan kuuluu syöttää useamman kuukauden ajan leikkauksesta/hoidosta (en tiedä onko olemassa jotain tarkkaa aikaa) ja sitten siirtyä ylläpitoruokaan, joka on siis meille kerrotun mukaan ehdottomasti juurikin se elinikäinen ruokavalio toisin ku tää alkutaipaleen ruokatyyppi. Mulla on tosin pieni epäilys, että muitakin vaihtoehtoja ON kuin vain se eläinlääkärimuona, jonka takia juuri tässä kokemuksia kyselenkin enkä suostu heti uskomaan pelkästään lääkäreiden sanaa. Tokihan lekurit mieluiten määräävät ruokia ja hoitomuotoja, joista saavat tuottoa omalle toiminnalleen. Netti on pullollaan erilaisia kissojen sairaskertomuksia ja tarinoita ruokinnasta, eikä niiden perusteella voi oikein sanoa mikä on yksi ainoa totuus. Sellaista tuskin onkaan, kissat ku ovat yksilöitä eikä kaikki toimi samoin konstein ja tavoin kuin vaikkapa naapurissa.:p
Unohdin sen lisätä, ettemme aloittaneet raakaruokailua heti, vaan pidimme pelkästään naksuilla ja märkäruualla (samaa sarjaa kuin naksut) 3kk ja sitten aloitimme raakaruokinnan, kun olimme tutustuneet aiheeseen ja lukeneet hyvää palautetta. Minulla oli myös toinen kissa vanhempieni kotona, joka lopetettiin viime keväänä yli 20vuotiaana ja hän eli pääasiallisesti raakaruualla ja oli aina terve.
VastaaPoistaPetja on ainakin voinut hyvin ja toivon samaa Pätkikselle, koska hän on tämän talon perheenjäsenten kissajulkkis. Mulla on mm. Pätkiksen kuva tietokoneeni taustakuvana. :D
Tomomi, kuulostaa ihan viisaalta tavalta edetä. Lekuriruoat ovat varmasti se tehokkain tapa päästä alkuun, vaikka eivät ookaan ainoa vaihtoehto loppuiäksi. Kissan selvittyä tulehduksista ja leikkauksista on paljon turvallisempaa testailla/selvitellä mikä tie on omalle katille paras.:) Muistan lukeneeni netistä aiemman virtsakideongelman aikoihin juttuja siitä kuinka moni raakaruokintaa suosi enkä muista törmänneeni ainakaan kovin moniin huonoihin kokemuksiin eli pätevältähän se vaikuttaa. Toimiihan vastaava myös koirilla erilaisissa ongelmatilanteissa, joten miksei kissoillakin.
VastaaPoistaHaha, Pätkiskö taustakuvana! Katillehan nousee ylpeys hattuun, jos kerron sille tuosta.:D Saako udella, että mikä kuva sai moisen kunnian?
Ja toki täälläkin toivotaan, että myös Petja pysyy jatkossakin terveenä.:) Sairastelevat elukat ovat niin iso huolen aihe omistajilleen, ettei oikein mikään suju ennen kuin pöpöt ja sairaudet on nujerrettu ja rauha palannut laumaan.
Muistaakseni kivien liottamisen jälkeen siirryttiin heti siihen ylläpitoruokaan ainakin meidän kisun kohdalla. Eläinlääkäreillä nämä käytännöt näyttävät vähän vaihtelevan, koska nimenomaa sitä ylläpito ruokaa ei suositeltu loppuelämän syötäväksi. Vaikka toinen eläinlääkäri totesi, että kivet uusiutuvat kolleilla helposti, niin toinen lääkäri totesi, että mitä sitä tervettä kissaa syöttää lääkeruualla. Toisensa kumoavat väitteet tosiaankin!
VastaaPoistaRaakaruokaravintoa täälläkin on mietitty, mutta jotenkin netistä löytää hyvin ristiriitaista tietoa asiasta. Kuulemma ei saa antaa raakaruokaa ja teollista ruokaa eikä sekoittaa raksuja ja nestemäistä ruokaa ruokavaliossa, nestetasapainon vuoksi... Mitä sitä nyt sit tietää mikä on kissan parhaaksi kun näkemyksiä on niin satamiljoona?
Ikävä tapaus, mutta onneksi kaikki on nyt hyvin!
VastaaPoistaBarffausta minäkin tulin ehdottamaan:)
Meillä barffattaisiin jos kissa ei olisi niin pirun nirso! se ei syö juuri muuta kuin raksuja. Minäkin ajattelin, että kyllä se sitten syö kun ei muuta anna, mutta ei syö!
http://personal.inet.fi/koti/maaru/
tuolta löytyy mielestäni hyvä paketti barffauksesta.
Oih ja voih. Olipas Pätkiksellä melkoinen lomareissu. Meilläkin on jännätty että koskas vanha herra pian 13 v alkaa kärsimään pissavaivoista. Se kun syö lähes ainoastaan raksuja, yleensä kaupan sellaisia, tosin merkkejä vaihdetaan tiuhaan vaihtelun vuoksi.
VastaaPoistaMeillä Väiski 2 v syö samaa ruokaa seniorin kanssa ja koska Väiskille kelpaa kaikki, määrää seniorin sapuskat koko ruokarepertuaarin. Ajoittain saavat teollisia pikkupussukoita, ehkä kerran kahdessa viikossa maximissaan. Vanha herra ku on nykyisin " hieno herra " eli supernirso. Meillä on aina paljon vettä kahdessa kipossa tarjolla, ehkä sen vuoksi ollaan pissavaivoilta säästytty ?
Meillä aloitettiin virtsakivien löytymisen jälkeen Royal caninin virtsakiviruoalla. Se aiheutti potilaassa jatkuvaa oksentelua, joten se nopeasti vaihdettiin Hillsiin. Tämä merkki ei tahtonut kissoille kelvata. Samoihin aikoihin huomasimme kissojen lihonneen merkittävästi lyhyessä ajassa. Pieni lisätarkastelu ruoan sisällöästä paljasti karmean totuuden. Virtsakiviruoka on keskivertoa kuivaruokaa reilusti energiapitoisempaa. Miksi ihmeessä, kun virtsakiviä tulee helmpommin leikatuille kissoille, jotka ovat muutenkin herkempiä lihomaan, kysyn vaan? No siirryimme sekoitettuun kuivaruokaan ja samalla vaihdoimme virtsakiviruoan zooplussan versioihin (kattovit ja sanabelle). Sekoitussuhde 1/4 virtsakiviruokaa ja 3/4 Royal caninin sterilized ruokaa. Tällä hetkellä olemme vaihtaneet sterilized ruoan lightiin, koska se sisältää vielä hiukan vähemmän energiaa. Koko episodin ajan kissat ovat saaneet kerran vuorokaudessa yhden märkäruoka-annoksen, joka ei koskaan ole ollut virtsakiviruokaa. Normaaleihin ruokaruutiineihin kuuluu myös aina tarjolla oleva kuivaruoka. Sekoitettua kuivaruokaa on syöty nyt reilun vuoden verran. Oireita ei ole ollut, enkä odota niitä ilmaantuvankaan. Ja meillä koko kissakatras syö samaa ruokaa.
VastaaPoistaMulla ei virtsakivikissaa ole, mutta jotain tietoa on tarttunut lukiessa juttuja pitkin nettiä.
VastaaPoistaVirtsakiviä on kahdenlaisia, toiset saa pois liotusruualla ja sen jälkeen määrätään sitä ylläpitoruokaa joka valitettavan usein kuulma johtaa niihin toisiin virtsakiviin joita ei saa pois kun leikkaamalla.
Vilja (ja kasvikset) ja kuivuus on ne kaksi avaintekijää virtsakiviin. Kuivaruoka joka sisältää viljaa on siis pahin mahdollinen eväs. Eläinkaupan ruuatkin sisältää yllättävän usein viljoja! Tarkkana saa siis olla. Kissa ei osaa itse juoda tarpeeksi vettä joten raksu kuivattaa ja väkevöittää virtsaa, kun raksu sitoo kaiken vähäisen nesteen mitä kissa nauttii. Kollien virtsatiet on narttuja ahtaammat ja siksi ne tukkiutuu helpommin.
Kuten monet muutkin, suosittelen mahdollisimman paljon raakaa ruokaa. Jos barffaus pelottaa niin ehkä joku puolibarffi voisi sopia? Osaksi lihaa ja osaksi märkää/raksua (jos kestää sitä raksua saamatta uusia kiviä). Barffissa pitää olla tarkka vitamiinien ja kivennäisten kanssa, siksi siihen en itse ole lähtenyt vaan menen Annin kanssa puolibarffilla (viljaton raksu+liha), Anni tosin on terve kissa. Jos yli puolet ruuasta on raakaa lihaa kannattaa niitä lisiä harkita.
Ymmärtääkseni monet ex-virtsakivikissat on eläneet terveenä raakaruualla.
Terveelle kissalle näitä erikoisruokia ei suositella, joten jos vain mahdollista pidä ateriat erillä.
Mau, todellakin näyttää olevan lääketieteellisiä näkemyseroja tuon ruokintatavan suhteen, meille kun ylläpitoruokaa kuvailtiin loppuelämän pituiseksi jutuksi.:D Viisainta on näköjään jälleen kerran käyttää omaa maalaisjärkeä, ku on ensin selvitellyt lisää ihmisten kokemuksia aiheesta. Mitä näitäkin postaukseen tulleita kommentteja on lueskellut, on erilaisia toimintatapoja hirmuinen määrä eli jokainen tekee asiat hieman eri tavoin ja pitää toisen hyväksi kokemia toimintapoja pahasti virheellisinä.:D
VastaaPoista- - -
Heli S., barffaus oli mulle ennen tätä postausta täysin uusi termi. Täytyy tutustua tohon sun linkkaamaan juttuun, kiitos siitä!:) Nirsous on tosiaan meilläkin ongelma juuri sillä kissalla, jolla se vähiten saisi ongelma olla. Ahmattihan se silti on, ku vaan saa sitä ruokaa mitä haluaa saada.;)
- - -
Mustikoita ja puolukoita, Pätkis on aivan mahoton juoppo eli en kuuna päivänä usko ongelmien syntyneen liian vähästä juomisesta. Meillä on jatkuvasti käytössä kolme eri juoma-astiaa, joista yksi koiralle ja kaksi yksinoikeudella kissoille. Kaiken lisäksi Pätkis tosiaan käy juomassa selvästi useammin kuin Sinni, on siis tehnyt sitä aina, joten vettä sen elimistöstä ei pitäisi uupua.
- - -
NetKissa, meillä taasen kävi aivan päinvastoin eli Hill's oksetutti, RC taasen ei. Jälkimmäinen kelpaa myös paremmin.:p Lihomista täytyy toki seurata ja sen mukaan ruokintaa muuttaa, ja aivan varmana light-ruoka sopii Pätkikselle paremmin eli sitä varmaan sitten myöhemmin tarjoillaan oli merkki mikä hyvänsä. Sinnin kohalla ongelmia tuskin tulee sama mitä syöttää, sillä se tuntee rajansa toisin kuin toi toinen ahmatti...
- - -
sea, meillä toi kattien juomispuoli ei tosiaan ole ongelmana, kuten tohon yhteen aiempaan kommenttiin jo kirjoittelinkin.
Ja tosiaan tässäkin on taas näkemyseroja terveen kissan ruokinnan suhteen, eli Pätkistä hoitaneen lääkärin mukaan Sinnin ruokkiminen samalla virtsakiviruoalla EI kuulemma olisi mikään ongelma eikä ruoasta olisi Sinnille mitään haittaa. Tiiä sitten mikä on lopullinen totuus vai onko sekin vain täysin yksilöistä kiinni mikä elukka mitäkin voi syödä. Noh, tätähän on aikaa tutkiskella tulevina vuosina yrityksen ja erehdyksen kautta.:> On aika mahdotonta pitää kissojen ruokia erillään, koska kissoilla on aivan erilaisen ruokailutavat. Sinni syö melko pieniä annoksia pitkin päivää, Pätkis taasen ehkä vähän harvemmin, mut kerralla selvästi enemmän kuin Sinni. Kumpikin kissa pääsee samoihin paikkoihin eli Sinnille sitä vakkarikippoa ei voisi minnekään piilottaa, koska Pätkis sen jossain välissä keksisi ja söisi Sinnin eväät hyvällä ruokahalulla Sinnin jäädessä nälkäiseksi, ellei ruokaa antaisi lisää (ja senkin Pätkis voisi huitaista huiviinsa ennen kuin Sinnillä on nälkä :D).
Lisään nyt vielä hiukan kommentteihin, kun tuli näin jälkikätene mieleen. Eli virtsakiviruoan syöttämisestä terveelle kissalle. Meille eläinlääkäri sanoi asian jotenkin niin, että jos munuaisarvot on kohdallaan, ei virtsakiviruoasta ole haittaa. Siitä huolimatta munuaisarvoja ei ole meillä mitattu keneltäkään muulta kuin potilaalta itseltään.
VastaaPoistaNetKissa, ok.:) Eipä niitä tosiaan yleensä ilman syytä mittailla eikä meillä Sinninkään kanssa olla käyty lekurilla muuta kuin rokotuksissa, joten tutkimuksia suuntaan taikka toiseen ei sen katin kohdalla olla tehty.
VastaaPoistaPätkikselle pikaista paranemista!
VastaaPoistaToivottavasti sopivat ruoat löytyvät.
Kiitokset! Eiköhän noi löydy jollain konstilla.:)
VastaaPoistaTietysti se hauskin ja hulvattomin kuvasarja, missä Pätkis haluaa tarkkailla ja olla Sinniä lähellä keinolla millä hyvänsä. Paras kuva, mikä jäi sitten taustakuvaksi, on se, missä pätkis kurkistaa pöydän takaa.
VastaaPoistaJoulunajaksi vaihtuu taas Pätkiksen joulukuva, missä hänellä on hyvinkin maaninen ilme rapsuttaessan itseään. :D
Löysin tämän blogin aikoinani kun olin hyvin sairas ja huoli omasta terveydestä painoi mieltä. Löysin niin paljon iloa Pätkiksen naamasta, että poikaystäväni käytti niitä piristysruiskeena minulle. Kun oli huolia, hän lähetteli minulle Pätkiksen kuvia. Sittemmin kun terveyteni on huomattavasti kohentunut ja kivut kaikonneet, niin päätimme hankkia rahatilanteen salliessa oman "pätkiksen" Petjalle kaveriksi.
Siis Varjoa kyttäilee, ei Sinniä.
VastaaPoistaHah joo taidan tunnistaa noi kuvat.:D Pätkikseltä lähtee kyl noita kuvauksellisia ilmeitä melko tiuhaan tahtiin. Ei siinä tarvii kuvaajan muuta kuin sattua oikeaan aikaan paikalle ja painaa laukaisinta.:p
VastaaPoistaJa voi että tulin hyvälle mielelle tosta tarinasta, jonka kerroit!:) En ois ikipäivänä voinu kuvitellakaan jonkun saaneen niin paljon iloa elämäänsä pelkästään Pätkiksen kuvista. Aivan mahtavaa kuulla moisesta.:) Sehän on tosin ihan todistettua, että lemmikit tuovat suunnattoman paljon iloa ihmisten elämään - erityisesti omistajilleen - joten sitä taustaa vasten ei oo lainkaan niin yllättävää, että myös pelkät kuvat jo piristävät. Kuulostaa tosiaan siltä, että teiän laumassa ois ehottomasti "pätkiksen" kokoinen tila, joka suorastaan vaatii tulla täytetyksi.;)
Mulla on n. 3 vuotias tyttökissa jolle tuli virtsakiviongelma vähän alle vuosi sitten. Lääkärin liotusraksuilla mentiin aika pitkään. No vaihdoin takaisin normaaliin ruokaan ja kivet uusiutuivat muutaman kuukauden kuluttua. Uutena vuotena olisi kiviruuilla menty puolisen vuotta. Olen nyt koittanut antaa mahdollisimman lihapitoisia/viljattomia ja vähämagnesiumisia purkkiruokia sekä noita kiviraksuja. En syöttäisi mielellään raksuja ollenkaan. Raaka lihaa/sisäelimiä ei kisu suostu syömään ollenkaan. Lisäksi kissalla on jonkin verran ylipainoa ja on todella taipuvainen lihomaan. Toinen kissani on hoikka vaikka syö enemmän.
VastaaPoista-Jenni-
Juu, ei kyl uskalla koittaa paluuta tavalliseen ruokaan, vaikka sitä tuolla kaapissa vielä meillä ois. Liian iso riski, että kohta oltais taas lekurissa.:( Toivottavasti teillä toi kiviongelma ei uusiudu sen enempää kuin meilläkään!
VastaaPoistaOma mielipiteeni on, että liuotusruoka ei ole paras vaihtoehto. Sen avulla kiteet voivat pysyä kurissa, mutta kun kiteitä aiheuttaa kuiva ruoka+juomattomuus ja hiilaripitoinen ruoka, niin pidän lioutusruokia ryöstönä. Hyviähän ne olisivat, jos olisi kunnon lihaisaa nappulaa, mutta RC:nkin nappulat ovat hiilaripohjaisia. Meillä syödään nykyään lihaa enimmäkseen ja Acanan nappulaa tasapainottamaan liha-luu suhdetta.
VastaaPoistaKärjistys: Aluksi ne liotusmuonat ovat hyviä, kun kiteet pitää saada sulamaan, mutta pidemmänpäälle syötettynä on vähän kuin syöttäisi friskiessiä, johon on lisätty kiteitä sulattavaa ainesosaa:)
Tässä pidempi avautumiseni aiheesta kuivaruoka, kiteet ja elukat:
http://ikarostreenaa.blogspot.com/2010/10/suu-vaahdossa-osa-1-teollisen-ruuan.html
Meillä tosiaan toi Pätkiksen juomattomuus ei oo ongelma, mut onhan se tosiaan hyvin kummallinen yhtälö, että kiviä aktivoiva kuiva ruoka oliskin mukamas yhtäkkiä "parantava" tekijä.:p Ja muutenkin ku miettii, niin oishan se ainakin maalaisjärjellä aateltuna niin, että mitä "luomumpaa" syöttää, sitä paremmin se eläimelle (ja ihmisellekin!) sopii. Vielä ei olla täällä meillä koitettu raakaruokaa, mut se on edelleen suunnitelmissa ainakin osaksi ruokavaliota. Kovasti vaan epäilyttää näin etukäteen suostuuko nirso Pätkis moista syömään.:D
VastaaPoistaMä lukaisen ton laittamas jutun oikein ajatuksella tässä myöhemmin. Kiitos linkkauksesta!:)