sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kutinataistelu jatkuu

Eli ei mitään hassutteluhommia tällä kertaa, sori.

Perjantain ohjelmistoon kuului reissu mummilaan, sillä oli aika hakea Sinni takaisin kotinurkkiin pyörimään. Se oli samalla päivä, jona aloitimme jälleen yhden pienen testin taistelussa kutinaa vastaan. Testin tarkoituksena on selvitellä vaikuttaako kissojen väliaikainen toisistaan erottaminen millään tapaa Sinnin kutinaan vaiko ei. Muutaman mummilapäivän aikana Sinni oli ehtinyt raapia niskaansa ja kaulaansa jälleen pienet arvet (ensimmäiset sitten loppuvuoden antibioottikuurin, jolloin arvet katosivat kokonaan), eli askel huonompaan suuntaan oli jostain syystä muutamassa päivässä otettu. Juu-u, perhana. :( Kenties tämä tapahtui Pätkiksen harrastaman äksyilyn vuoksi, kenties täysin sattumalta. Allergiat ja stressi ovat edelleen ne pääepäillyt, joten kumpaakin meillä koitetaan nyt minimoida. 


Mitä ruokavalioon tulee, kissat ovat syöneet toisistaan poikkeavaa ruokaa jo lähes kuukauden verran. Väliaikaisratkaisuna, zooplussan Integra Protectin (Sensitive) heppa- ja kengurumakuja samoin kuin Herrmanns Organicin heppaa testimaisteluun odotellessa, nappasimme Mustista ja Mirristä Thriven lohi- ja sillinaksuja, joista ei ole ollut minkäänlaista apua kutinaan. Maistui kyllä hyvin, jos jotain positiivista pitää keksiä.

Eilen alkoi sitten IP:n kengurun maistelu ja vaikkei sen kutinaa vähentävistä vaikutuksista olekaan mitään takeita, niin maistuupas sekin vissiin ainakin herkulle, sen verran ahkeraan Sinni on kuppiinsa täytettä kerjäämässä. :) Ainakin tuota kengurua voi siis hyvillä mielin tilailla lisää. Se tässä nyt kyllä kovasti hämmentää, ettei kyseisellä merkillä ole lainkaan kenguru- tai heppamallista kuivaruokaa (sama pätee Herrmannsiin), joten ilmeisesti tuleva eliminaatiodieetti on toteutettava kokonaisuudessaan märkäruokamuodossa. Täytyy todeta, että aika tyhmä homma. Muutenkin noita eliminaatioruoiksi soveltuvia ruokia tuntuu olevan hirmuisen vähän tarjolla, jos ja kun tarkoitus on aloitella täysin uusilla proteiininlähteillä, jotka meidän tapauksessamme ovat joko, yllätys yllätys, kenguru tai hevonen.


Helpompaakin voisi kissan ruokinta olla, mutta näillä mennään nyt, kun ei muutakaan oikein voi. :p Pätkiksen ollessa mummilalomalla Sinnin ruokinta on joka tapauksessa varsin vaivatonta. Ei tarvitse kyttäillä väärille kupeille hinkuavia katteja eikä nostella kippoja piiloon toiselta heti ruokailun päätyttyä. Helpointa olisi toki syöttää molemmille kissoille eliminaatioruokaa, mutta ainakaan toistaiseksi ei huvita syöttää tuota kalliimpaa ruokaa tuplamäärää. Pätkis syököön Applawsia Sinnin tutustuessa kengurun ja ehkä myös hevosen maailmaan (tässä vielä pohdiskellaan millä aloitellaan). Mummilareissun aiheuttamien arpien vuoksi epäilys stressiperäisestä kutinasta on kuitenkin nostanut jälleen uudella tavalla päätään, ruokavalio kun ei niissä oloissa muuttunut millään tavalla toisin kuin Pätkiksen käytös ilman Feliwayn tasoittavaa vaikutusta.

Melkoista salapoliisihommaa on tämä elo Karvahelvetissä nykyään, mutta eipähän käy aika tylsäksi. :D


Loppuun pieni kysymys itteäni viisaammille: 

Koska tuo Herrmannsin heppa on täydennysravinto, mitä ihmettä sen kanssa voisi tarjoilla, jotta kissa saisi ruoastaan kaikki tarvitsemansa ravintoaineet eliminaatiodieetin aikana saamatta kuitenkaan mitään "ei sopivaa" eli mahdollisesti allergisoivaa? Todennäköisesti alamme syöttää ensimmäisenä IP:n ruokia, ne kun ovat täysravintoa ja sitä kautta ruoassa on helposti "kaikki heti valmiina", mutta tuo toinen vaihtoehto pisti nyt muuten vaan suuresti mietityttämään. :)12 kommenttia:

 1. Siellä kutisee, täällä kutisee, joka puolella kutisee! Ei ole kiva. Sulo on rapsutellut kaulastansa reilun kasan karvoja pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh, ei kiva tosiaan. :( Tää on aivan liian yleinen ongelma ja niiiiiin vaikeeta löytää se syyllinen vaivaan.

   Poista
 2. No voe helkkari, kyllä nyt kutisee aika lailla joka puolella :D Olisinkohan kissaa ottanut jos olisin tiennyt kuinka vaikeaa se voikaan olla... Noh varmaan olisin, mutta ehkä odotanut vielä hetkisen ;D Hevosenjauhelihaa on meillä ainakin välillä prismassa eikä se ole kallistakaan, jopa halvempaa kuin normaali jauheliha jos oikein muistan ja sitten joissain raakaruokinta liikkeissä saattaa olla heppaa myös, esim me ollaan syötetty hevosenpalalihaa joka on elukoille tarkoitettua. Jos nyt täydennysravintoa syötätte niin ihan ekaksi kannattaa ottaa multicat mukaan ainakin, että kisu saa tarvitsemansa vitamiinit ja salmopet ellei kissa sitten ole kalalle allerginen niin sit se salmopet ei oo kyllä kauheen hyvä.. :( Ehkä jotain luumursketta kalsiumin lähteeksi, vaikka jauhettua luullista poroa! :---)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekee! Ihme muoti-ilmiö. :(

   Sitä tässä on tullu tosiaan mietiskeltyä, että haittaakohan se, jos syöttää sitä heppaa, muttei yheltä ja samalta valmistajalta, vaan milloin mistäkin. Ja että onko noihin kaupan lihoihin lisätty jotain sellaista, mistä pitäis tietää ja mitä pitäis välttää, vai ovatko ne ihan lisäaineetonta, ehtaa tavaraa. Kaupassahan ne lihatiskin tyypit tod.näk. tonkin tietävät, jos menee ja kyselee.

   Tota Salmopetiä en uskalla ottaa käyttöön just ton kalahomman takia ainakaan tässä vaiheessa. Ja eikös se poro kummiskin oo taas ihan eri proteiinin lähde eli sopimaton valinta vain yhtä proteiinin lähdettä käytettäessä? Multicat ja erityisesti sen ainesosat on syytä ottaa tarkemman tarkastelun alle, kiitti vinkistä. :)

   Poista
 3. Höh, kuulostaa kyllä huolestuttavalta tuo, että mummilassa kutina lisääntyi. :/ Toivottavasti ei ole stressiperäinen.... Kutinan poistuminen on yksilöllistä, voi mennä jopa 2 kk ennen kuin on oireeton sen jälkeen kun on allergisoiva ruoka jätetty pois. Tosi hyvähän se olisi, jos saisitte suorittaa elskun märkäruualla/lihalla, sillä kissa tarvitsee paljon kosteutta ravinnostaan ja kuivaruuissa on turhia hiilareita (oletko muuten huomannut, että Applawsin kuivien protsku on pudonnut alle 40 %... Jos jotain positiivista, niin Porta 21 FFS on nykyään protskultaan Applawsin entisissä lukemissa). :)

  Herrmannsin ruuassa ei lue kalsiumpitoisuutta (voinee kuitenkin olettaa, että niskassa ja/tai selässä on myös kalsiumia...?), joten varmuuden vuoksi kannattaa sen lisänä antaa myös kalsiumia. Kannattaa mieluiten syöttää IPn ja Herrmannsin heppaa sekaisin IP pääosassa. :) Pelkän Herrmannsin aikaan kannattaa antaa 2 tbl/pv Multicatia, niin kalsiumin minimitarve tulee täyteen + saa vitamiinit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika stressimäiseltähän se äkkiseltään vaikuttais. :( Ja tosiaan vähintään tolla parin kuukauden dieetillä ois tarkoitus aloittaa, ku päästään tässä hommassa tosissaan vauhtiin eli saadaan lisää joko kengurua tai heppaa. Pitää se heppa vielä tässä maistattaa Sinnillä, että meneekö alas vai ei. Luulen, että menee.

   Toi Applawsin juttu oli ihan uus uutinen, kiitti maininnasta! zooplussaan tutustumisen jälkeen on ollu mietinnässä, josko kokeilis välillä muitakin nappuloita, siellä ku sitä valikoimaa piisaa eikä Applawsia alunperinkään tullu valittua "koska se on paras!", joten ei toi uutinen ainakaan vähennä sitä kokeiluinnokkuutta.

   Ja sieltä tuli näköjään toinen ääni Multicatille. Mahtavaa, ku on teitä, jotka ymmärtävät näiden juttujen päälle ja jaksavat opastaa tämmöstä täysin pihalla olevaa amatööriä. Arvostan kovasti, kiitos! :)

   Poista
 4. Öljyistä meidän oma allergialääkäri kehoitti käyttämään viacutanin öljyä (on kapseli ja pullo) on puhtain ja meillä kyllä käynyt hyvin multiallergikolle. Öljy on tosi tärkee uhon kynnon kannalta, jiten ehdottomasti se mukaan varsinkin kun hepo ja kenguru on tosi vähärasvaisia. Tyhmänä kysyn mitä on IP ruuat? ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä myös sulle! :) Ei varmaan yllätä, että Viacutan on mulle ihan uusi tuttavuus, joten sainpas jälleen lisää tutkittavaa, heh! Ja IP = Integra Protect. En vaan jaksanu kirjotella ruoan pitkää nimeä monesti, niin lyhensin sen, ku oli kummiskin jo kertaalleen tekstissä kokonaisuudessaan mainittu. :)

   Poista
 5. En tiedä kissoista enkä niiden ruokinnasta yhtään mitään, mutta tulipa mieleeni oletteko harkinneet tai kokeilleet barffausta? Raa'alla ruoalla kun käsittääkseni voi ruokkia myös kissoja, ja silloin ainakin ihminen tietää tasan, mitä elukka syö. Itse suhtaudun kuivaruokien sisältöihin hieman epäillen ja joskus meinasin pyörtyä, kun nappasin jostakin kaupasta Tuiskulle namipaloiksi Royal Caninin pienen näytepussin, joka oli jotain allergisten ruokaa - siinä oli ensimmäisenä valmistusaineluettelossa muistaakseni useampi vilja ja sitten tyyliin neljäntenä ainesosana kananrasva tms. Siis mitä ihmettä, allergiselle koiralle markkinoidaan ruokaa, joka koostuu pääasiassa viljoista... :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nirsoille ei kelpaa. :( Kalaa oon joskus koittanu antaa, mut kuppiin jää kokonaisuudessaan. En muista, onko tullu testattua noilla koiran raakaruoilla jotain, mut sellanen hämärä muistikuva on, että Pätkis on joskus maistanu jotain ja pian sen jälkeen puklannu kaiken pihalle. x) Ehkä joku liha vois tuurilla mennä, mut luotto siihen ei oo kauheen suuri.

   Royal Canin on tosiaan aikamoinen vitsi erityisesti noiden allergiaruokien kategoriassa (ja muutenki...). Meillekin lekuri suositteli aikanaan virtsavaivaherkälle Pätkikselle viljapainotteista RC:tä, vaikka just sitä viljaa ois hyvä välttää, jos on taipumusta kiteisiin tai kiviin. :p Tyhmänä tuli syötettyä sitä nappulaa varmaan vuoden verran ennen ku omat aivot viimein heräs ja siirryttiin viljattomiin ruokiin. Eipä oo kiteitä eikä kiviä näkyny, vaikka ruoka on kaiken lisäks halvempaa kuin se suuri ja mahtava RC...

   Poista
  2. Mä olen jotenkin ymmärtänyt, että kissat ei sais syödä viljaa ollenkaan, mutta kuten sanottu, kissat ei ole mun alaa. Niissä Royal Caninin ruoissa on vain sellainen hassu ominaisuus, että ainakin Tuiskun mielestä ne on ihan superhyviä. Niinpä nappaan aina niitä näytepusseja, jos jossain on tarjolla, mutta en todellakaan ruokkisi ko. murkinalla.

   Poista
  3. Mä en tiiä tosta, mut se viljan mahollinen sopimattomuus ei ainakaan noita isoja ruoanvalmistajia tunnu tippaakaan haittaavan ja eläinlääkäreille se näyttää kelpaavan myös. Takaavat kenties laajemman asiakaskunnan, eh? Meillä toi RC menee koiralle just kans niissä näytepusseissa nameina (jos sattuvat maistumaan, toi ku ei oo niin nappuloiden perään), ja just vasta jotkut sen mielestä hirmu hyvät naksut loppuivat. Isompina määrinä syöttäminen ei houkuta.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! :)