lauantai 30. maaliskuuta 2013

ManMatin valjaat - hyvä vai paha?

Pääsiäinen on sujunut karvaa luontoon lennätellessä, laiskotellessa, metsäretkeillessä ja uusia valjaita testaillessa. Ostin nimittäin pojalle siniset ManMatin huskyvaljaat (käytetyt, mutta käytännössä uutta vastaavat) ja nyt olenkin sitten yrittänyt tyhmä pää savuten pähkäillä, että ovatko ne sopivat vaiko eikö. Ne Caron potkukelkkaillessa käyttämät JOKKE-valjaat jouduin malliltaan huonoiksi toteamaan, sillä vaikka otus kyseisten valjaiden kanssa vetikin into pinkeänä ilman pientäkään viitettä ongelmista, on kiistaton fakta, että valjaiden kaula-aukko on turhan leveä ja näin ollen valuu lapojen päälle. Tämähän voi sitten ahkerammalla käytöllä aiheuttaa jumitusta ja muuta harmia, eikä me tietty tieten tahtoen sellaisia haluta. 

Sen tähden piti koittaa jotain muuta ja arpa osui ManMatin Harness sled -huskyvaljaisiin, sillä mallin virallisessa myyntikuvauksessa sanotaan näin: "Malli on suunniteltu huskyille ja malamuuteille, mutta sopii myös muille roduille, joilla on vahva kaula ja lyhyehkö selkä (esim. saksanpaimenkoirille ja noutajille)." Noh, Carollahan tuota kaulaa piisaa niin maan perhanasti, että siitä olisi vaikka muillekin jakaa!


"Oliko ny ihan pakko pukea mut Ruotsin väreihin, yhyy?!"


Hyvin sä vedät!


Veto pois.


Ongelmana on vain se, että on hieman paha määritellä onko Carolle sopivin koko tuo nyt ostamani XL vaiko sittenkin XXL, sillä tyypin kaula on oikein kiusallaan noiden kahden koon rajatapaus. Kaulan koko pitäisi mitata "pannan alapuolelta", mutta noh, pantojahan nyt on vaikka minkälaisia (ainakin meillä, hups perhana...) ja ihan pannan mallista riippuen se ns. oikea mittauskohta voi vaihdella useammalla sentillä. Tai siis näin ainakin tällainen ehta alansa amatööri asian ajattelee. ;)


Se karkas.


Toinen jalka haud...montussa.


Optinen harha = komea läskimaha.


Semmonen se on.


Kevyessä vedossa pysähdyksissä, taukopaikalla.


Hirveä pohdintaoperaatio on siis tässä päällänsä ollut ja erilaisia valjaskeskusteluita on tullut netistä syynättyä enemmän kun ahkerasti (ihan jo pidemmän aikaa noin muutenkin), mutta enpä vaan vieläkään osaa sanoa. Oikean kokoisen kaula-aukon alareunan pitäisi kuulemma osua koiran rintalastan yläpään kohdalle, vaan eikös sekin perhana ole vähän niin ja näin. Välillä vaikuttaisi, että kaula-aukko jäisi noin sentin verran liian korkealle ja olisi muutenkin turhan tiukka, mutta sitten taas toisaalta en olekaan aivan varma. On tämä välineurheilu vaan pirun vaikeaa, ainakin eräille pönttöpäille.

Mielelläni vastaanottaisin niitä viisaampien mielipiteitä kommenttiboksiin (että häiritseekö noissa kuvissa joku tietty istuvuusjuttu jne.), alkaa meinaan kohta jo epätoivo iskeä tämän valjashomman kanssa, kun ei vaan omin päin tajua. x) Tokihan sitä toivoo, ettei kerjää hankaluuksia epäsopivilla vermeillä. Muistutetaan nyt tosiaan vielä, että meillä vetovaljaiden pääkäyttötarkoitus on ei-kilpailuhenkisessä canicrossailussa sekä mahdollisesti myös ensi talvena potkukelkkailussa, eli mitään pulkan tai kärryjen vetoa ei ole tarkoitus harrastaa. Saatetaan koittaa tulevana kesänä Kickbikeakin, jos oikein radikaalisti rohkaistun, Hollolan perukoilta kun sellainenkin valmiiksi löytyisi. Ruumiitahan siitä seuraa, sen nyt tietää jo etukäteen, mutta ainahan kannattaa yrittää, eikös? :D



6 kommenttia:

 1. Anteeksi mainostus.. mutta katsoppa aktiivisia eläinblogeja listaava sivu ja liity mukaan ilman eri velvotteita :)

  VastaaPoista
 2. Hahaa, valjaspohdintaa jälleen - työnnänpä lusikkani taas soppaan, koska voin kuvitella tuon valitsemisen tuskan. Valjaiden valinta ei todellakaan ole helppoa. Tilasin Tuiskulle noin vuosi sitten L-kokoiset ManMatin perushuskyt ja niillä lenkkeiltiin tähän talveen asti ihan hyvin. Talven mittaan koiraa lenkeillä tarkkaillessa päädyin siihen tulokseen, että ko. valjaissa on jotain vikaa, mutta en osannut tarkemmin määritellä mitä. Oletin että Tuisku on rotevoitunut vuoden aikana niin, että valjaat ovat jääneet selän päältä pieniksi, koska ne näyttivät kummallisesti puristavan selkää.

  Onneksi en tilannut saman mallin isompaa kokoa netistä, vaan pääsin sovittelemaan valjaita asiantuntevan ihmisen avustuksella. Lopulta päädyttiin ManMatin Lightweight long -malliin ja kokoon M. Nykyiset valjaat ovat kaulalta todella tiukat, ne on siis jopa vähän hankala pukea ja varsinkin riisua pään (ja hörökorvien) yli, mutta istuvat kaulalle tosi hyvin. Vanhat valjaat olivat siis edestä pikkuisen liian löysät (mukavan helpot pukea toki) ja niissä veto tuli taempana vatsan pehmeään osaan. Uudet ovat edestä napakat ja kyljillä ylös nousevat hihnat tulevat kylkiluiden yli eivätkä mahaan.

  Summa summarum: tod.näk. Carolle on ihan hyvä se pienempi koko niistä kahdesta, joiden välillä sen kaulan ympärys on. Luulisin että aika moni maallikko tekee saman virheen kuin minä ja hankkii liian löysät valjaat. Kuvista on taas tosi vaikea sanoa ovatko Caron valjaat sopivat vai onko niissä jotain vikaa - mun silmiin näyttävät ihan hyviltä.

  Sulla näyttää olevan edelleen tuo TopCaniksen vetovyö. Suosittelen ManMatin Retkivetovyötä (sillä nimellä ainakin vul:n sivuilla), jossa tulee hihnat jalkojen välistä ja vetopiste alas. Hankin itse ko. vyön alkuvuodesta ja se on aivan mahtava. Ei purista mahaa eikä horjuta tasapainoa hankalammassakaan maastossa - erittäin kannattava investointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana pitkä kommentti, kiitos! :) Tää on tosiaan se soppa, mihin ihan luvan kanssa kelpuutan monta kokkia resepteineen, omat kokemukset tästä aiheesta ku ovat vielä hyvinkin vajavaisia.

   "Nykyiset valjaat ovat kaulalta todella tiukat, ne on siis jopa vähän hankala pukea ja varsinkin riisua pään (ja hörökorvien) yli, mutta istuvat kaulalle tosi hyvin." Meillä noiden XL-koon valjaiden kanssa menee niin, että päälle pukeminen on ihan helppoa, mut riisumispuoli on isojen korvien kohalta nihkeämpää. Puettuna kaulaosan tiukkuus on ehkä hippusen tiukempi kuin normipannan kanssa, mut sekin toki riippuu taas siitä vertailukohteena olevan pannan mallista. Vois kummiskin sanoa, että toi Tuiskun valjaiden kuvaus vastaa hyvinkin tarkasti myös noita Caron valjaita puettavuuden ja istuvuuden puolesta. Ne vanhat JOKKE-valjaat olivat kaulasta selvästi löysemmät, mut noin muutoin nekin tuntu toimivan tolla otuksella. Tosin harvemmin se on mulle suoraan sanonu, jos jostain kohtaa hiertää tai haittaa. :>

   Oon lukenu paljon kehuja tosta retkivetovyöstä ja monet näyttävät ihan kisaavankin vetolajeissa sellaisen kanssa. Toi TopCanis -vyö on mukavuudeltaan vähän niin ja näin, koska ei pysy aina kunnolla paikoillaan, vaan hivuttautuu turhan helposti liian ylös. Tarkotus on ostaa joku nykyistä parempi kesään mennessä ja toi sun mainitsemas vyö on sillä pohdintalistalla aika korkealla, vaikka ne haarusremelit vähän arveluttavatki. Jotenkin monimutkaisen oloiset eivätkä kuulemma aina kovin "mieskäyttäjäystävälliset". :p

   Poista
  2. Mullakin oli TopCaniksen vyö ja hermot meni siihen, että se hinautui vyötärölle. Lantiolla vyön paikka on, sanon minä. Ne ManMatin jalkaremmit saa halutessaan irti ja niitä ei todellakaan kannata vetää kovin tiukalle (ainakaan miehen, luulisin). Mulla remmit eivät taida olla edes kiinni haaroissa, jolloin veto tulee käytännössä pakaroille. Juokseminen sujuu muuten huomattavasti kevyemmin paremman vyön kanssa, kuin vanhalla rimpulalla.

   Poista
  3. Just noin sen kanssa käy ja tuntuupa tosissaan selässä tympeeltä, ku se veto ei ainakaan meillä oo mitään kevyttä sorttia, vaan ihan kunnon vetoa. Senkin takia ois hyvä olla vyö, joka tosissaan pysyy siellä, minne se on tarkotettu.

   Ai ne remmit saa irti, tosi hyvä! Sittenhän niistä ei ongelmaa muodostu, jos vaikka päättää, ettei niistä välitäkään. :) Alkaa tosissaan kiinnostaa toi vyömalli, myönnetään.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! :)