perjantai 31. tammikuuta 2014

Orbiloc Safety Light -arvostelu

Jospa tähän kohtaan kaivettaisiin kolo tälle arvostelulle, joka on jäänyt kaiken muun hölinän jalkoihin. Testipätkä hujahti siis useamman viikon mittaiseksi, vaan haitanneeko tuo. :) Eli seuraavaksi höpinää Orbiloc-turvavalosta, josta kirjoitin aiemmin juttua yhden testipäivän kokemuksella.

Ostin siis tosiaan tämän alunperin armeijan käyttöön, mutta nykyisin myös mm. koiraihmisille markkinoidun led-valon puhtaasti siitä syystä, että kyllästyin kaikkiin näihin halpisvalokilluttimiin, jotka yksi toisensa perään joko hävisivät taikka hajosivat kesken lenkin. Oli selvää, että meille tarvittiin jotain vähän järeämpää tekoa olevaa valaistusta ja olin valmis siitä vähän maksamaankin. Euroja ne on muutamatkin eurot ja äkkiä menee hukkaan iso raha, jos niitä muutaman kuukauden välein syytää aina vain uusiin huonoihin halpiksiin. Orbilocien hinta pyörii siinä kahdenkymmenen euron paremmalla puolella riippuen ostopaikasta ja mahdollisista toimituskuluista.
Teknisiä tietoja:

Näkyvyys: 5 km
Vedenpitävyys: 100 m (valo on vedenpitävä vain ollessaan päällä, ei sammutettuna)
Lämpötilakestävyys -40°C - 50°C
Valo: vilkkuva tai jatkuva valaistus
Värit: punainen, oranssi, vihreä, sininen, valkoinen
LED-valot: kesto 100 000 tuntia
Paristot: 250 tuntia valon vilkkuessa
Mitat: 39x19x60 mm
Paino: 25 grammaa
Takuu: 3 vuotta (takuun saa rekisteröimällä valon)


Omat havainnot ja mielipiteet

Orbiloc on aivan loistava! :) Oma kirkkaan värinen valomme näkyy pitkälle ja pysyy oikein kiinnitettynä todella tukevasti paikallaan. Kiinnitysvaihtoehtoina toimii muoviklipsi tai tarranauha. Ite koin muoviklipsin hieman epävarmana vaihtoehtona yhdistettynä meillä käytössä oleviin pantoihin ja valjaisiin (luistaa pois paikoiltaan neopreenipinnalla, on liian löysä nahkapantaan jne.), joten yhden testikerran jälkeen kiinnitys on hoidettu tarralla. Tarra se kuulkaas on ja pysyy kiinni!
Valo on kooltaan sen verran jykevä, että pantaan kiinnitettynä se valahtaa aika helposti koiran kaulan alle (eli panta kääntyy), mikä ei kuitenkaan ainakaan saksanpaimenen tyyppistä koiraa häiritse: valo jää sen verran alas kaulalle, ettei se pääse missään vaiheessa häikäisemään koiraa, vaan enemmänkin valaisee kulkuväylää. Vaikka valo toimii myös pannassa kaulan alla, on se ehkä eniten omiaan koiran valjaissa niskassa/selässä, valjaat kun harvemmin pyörivät ympäri koiraa pannan tavoin (no ei sekään kyllä pyöri muualla kuin kaulassa, jos ihan tarkkoja ollaan... ;) ), vaan pysyvät suht' paikoillaan. Meillä käyttöpaikaksi vakiintui niska sekä talutus- että vetovaljaiden kohdalla.

Ellei tasaisesti palavaa valoa varta vasten hankaluuksia kerjäten tuijota, ei se taluttajaakaan lenkkeillessä häikäise - ei ainakaan mua. Sen sijaan vilkkuva moodi on todella huomiota herättävä ja sanoisinkin sen olevan aika häikäisyherkkä ellei jopa liioittelua normiolosuhteisiin. Rankkasateella, sankassa sumussa ja lumipyryssä vilkkuva valo on varmasti todella hyödyllinen, mutta ite jaksoin katsella sitä tasan yhdellä normilumisadelenkillä, kunnes vaihdoin takaisin jatkuvaan valoon.

Että erittäin kannattava ostos, jota uskaltaisin suositella muillekin kunnon huomiovaloja kaipaileville. :)16 kommenttia:

 1. Pitänee seuraavaksi ostaa tällainen iso mollukka, vaikka olenkin sitä vierastanut juuri tuon takia että en käytä valjaita ja tuntuu vähän liian massiiviselta pannassa roikkumassa. Mutta harkintaan ainakin, vilkuilin näitä eilen M&M:ssa :) meillä nimittäin viimeisin "halpis" on alkanut lakkoileman - valo pala tai on palamatta, ilmeisesti kosketushäiriölle altis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menee se ihan pannassaki, toisen mallisissa paremmin ku toisissa. Vähän ehkä makuasia, mut jos panta ei oo kauheen kevyt ja herkkä pyörimään kaulalla noin muutenki, nii ei pitäis olla ongelmia. :) Ei meilläkään aina valjaita käytetä, mut iltalenkillä monesti noiden heijastimien takia ja ettei tarvis sitä valoa aina venkslata valjaista pantaan ja takas, iltalenkillä ku tulee usein laitettua joku heijastinpanta ja päivällä ehkä jotain muuta. :)

   Jep, noi kosketushäiriöt ja muut on niiiiin tuttuja. Itellä meni niihin jo hermo. x)

   Poista
 2. Meidän orbilocissa on siinä klipsissä semmoinen väkänen, joka estää tehokkaasti valon liukumisen pois pannasta/valjaista. Minä oon suhtautunu suurella ennakkoluulolla siihen tarraan ja käyttäny vain klipsiä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoh, on meillä kans se väkänen, vaan ku koitin Hurtan neopreenipantaan, nii valo lipsu sillä klipsillä nii epäilyttävästi, etten uskaltanu käyttää. Sama homma valjaissa - sama materiaali, nääs. :p Riippuu varmaan hirveesti pannasta, että pysyykö klipsillä vai ei. Ite luotan tarraan enemmän. :)

   Poista
 3. Tuo näyttää kuvissa ihan koiran virtakytkimeltä: ON/OFF ;) Mutta hyvä että toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ku oiski. :D Keksisin moiselle paljon käyttöä...

   Poista
 4. hei, miten sait muoviklipsin irti siitä lampusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny en ikävä kyllä muista, sillä testasin klipsiä vain kerran, ja siitä tosiaan on jo kuukausia aikaa. :( On tullut tosiaan käytettyä valoa vain sillä tarranauhalla, ei klipsillä.

   Poista
 5. Hei meillä orbiloc toimii mainiosti koiralla jolla on pitkät karvat kaulassa näkyy silti todella hyvin ja kiinni on pannassa ei haittaa vaikka panta pyörii näkyy silti hyvin ja pitkäkarvasella koiralla vilkku on parempi kuin pelkkä tasainen valo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi tosiaan olla pitkäkarvaisella vähemmän häikäisevä, vaan ei tosiaan oo omaa kokemusta aiheesta, koska tolla omalla otuksella on kohtalaisen lyhyt turkki jopa "mukamas paksun" talviturkin aikaan. :) Meillä on ite asiassa nykyään toinenkin Orbiloc, niin tyytyväisiä ollaan oltu!

   Poista
 6. Moikka! Tervetuloa uuden valon makuun :) http://tassujen.blogspot.fi/2015/01/orbiloc-turvavalo-uusi-vs-vanha.html

  VastaaPoista
 7. Hei! Näemmä vanha aihe, mutta taas ajankohtainen, Satutko muistamaan, minkätyyppinen paristo tuohon menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi vaan! Juu, tää aihe ei vanhene. :) Ja niin, siihen menee tosiaan kaksi kappaletta CR2032 -pattereita. Kestävät kuukausikaupalla jokapäiväistä käyttöä, ainakin meillä.

   Poista
 8. ostin tuon uuden mallisen orbilocin, toisella koirallani on se vanhemman mallinen. täytyy sanoa et se vanha
  on huomattavasti näkyvämpi ja paremmin kiinni pysyvä kuin uusi, vanhempi lamppu valaisee todella hyvin
  360 astetta ympärilleen, ja erotan koiran jopa ison puun tai kiven takaa kun sieltä vilkkuu ympäristöön.
  ostin tämän uuden mallin joka kiinnitetään kumilenkillä, ja joka lenkillä vähintään toinen näistä lenksuista aina irti kun tulee metsästä, nyt on siis koko lamppu jossain hangessa vilkkumassa! ja vielä valosta, uuden mallin
  kupu on niin matala ettei näy kunnolla ympäristöön ellei se satu vilkkumaan kohtisuoraan katsojaan, metsässä näin koirani 20m päässä pimeällä ja valoa en nähnyt vasta kun koira kääntyi "sopivasti" minuun päin.
  en suosittele tätä uutta mallia koirille jotka liikkuvat oikeasti pimesää metsässä ja omistajan täytyy tietää missä mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä tietää, ettei se uus ookaan välttämättä parempi kuin vanha! Oon ite vasta miettimässä sen uuden mallin hankintaa jossain vaiheessa, koska kaksi vanhaa toimii edelleen moitteetta eikä akuuttia uuden ostamisen tarvetta oo. Ja meillä on myöskin tapana liikkua pimeällä metsässä ja kaiken maailman pusikoissa koiran ollessa ajoittain myös vapaana, joten on tärkeää, ettei valo putoile minnekään, vaan koiran näkee koko ajan. :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! :)