keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Tottiksen perusteet aloittelijoille

Tämä oikein näppärä tottisohje tuli tuolla muualla netissä vastaan, joten pakko jakaa teillekin, kun ei tässä blogissa yleensä pahemmin noihin koulutusjuttuihin perehdytä, toisin kuin suurimmassa osassa muita koirablogeja. Joku voi tietysti olla sitä mieltä, ettei tästäkään kenellekään hirmuisen suurta apua tulevaisuudessa ole...tai siis ainakaan ihmisille ei ole. Koirille tätä ei parane näyttääkään eli nyt suunnatkaa ne mahdolliset kirsut pois ruudun äärestä, jos niitä siinä vielä tässä vaiheessa norkoilee. Se on omaksi parhaaksenne, koiraihmiset, uskokaa pois!


Jo pentuna se koulutus aloitetaan!TOTTISTA IHMISELLE :


- Paikallaolo

On tärkeää opettaa ihminen seisomaan hievahtamatta paikoillaan. Opetus tapahtuu siten, että yksinkertaisesti mennään maahan eikä enää liikuta siitä milliäkään. Aluksi ihminen repii ja riuhtoo, maanittelee ja uhkailee, yrittää lahjoa makupaloilla jne. Näistä ei kumminkaan kannata välittää. Ne ovat normaaleja reaktioita kouluttamattomalle ihmiselle. Vähitellen, johdonmukaisesti harjoittelemalla saadaan yleensä jokainen ihminen oppimaan edes välttävä paikallaolo. Alkuvaiheessa tulee vain muistaa maata tiukasti ja peräänantamattomasti aloillaan ja tuijottaa ihmistä silmiin. Kun ihminen osaa paikallaolon, ei tarvitse kuin vähän jarruttaa taluttimesta, niin hän jo kiltisti pysähtyy odottamaan.


- Taluttimessa seuraaminen

Kunnolla koulutettu ihminen seuraa koiraansa pusikot ryskyen minne tahansa. Ihmisen kunnosta ja iästä riippuen kannattaa alkuvaiheessa sopeuttaa vauhti siten, ettei ihmiselle koidu liiallista ylirasitusta. Pääsääntönä voidaan pitää, että kun talutin on koko ajan kireällä ja ihminen raahautuu perässä tasaisesti puuskuttaen, on vauhti sopiva. Mikäli epämääräistä valitusta, vinkunaa tai korinaa ilmenee, on syytä hidastaa vauhtia hetkeksi. Kunnolla ja vauhdikkaasti seuraava ihminen on jokaisen koiran ylpeys.

Ei ihminen, EI! TÄNNE, tänne me lähetään!


- Liikkeestä maahanmeno

Tämä tapahtuu taluttimessa seuraamisen yhteydessä siten, että kun vauhti on sopiva kiepsahdetaan ympäri, jolloin hän kompastuu jalkojensa ympärille kiristyvään taluttimeen ja menettää tasapainonsa. Maahanmeno on yleensä erittäin ripeä.


- Liikkeestä seisomaan jääminen

Tätä harjoitellaan niin ikään taluttimessa. Liike on yksinkertaisuudessaan seuraava: vauhdin ollessa kohtalainen pysähdytään äkkiarvaamatta esim. haistelemaan. Kun talutushihna loppuu pysähtyy ihminenkin automaattisesti. Tässä kannattaa jälleen ottaa huomioon taluttimen päässä olevan kaksijalkaisen ikä ja kunto ja soveltaa pysähdyksen nopeus sen mukaan. Mikäli vauhti on liian kova, tulee suorituksesta enemmänkin liikkeestä pyllylleen tupsahtaminen.


- Luoksetulo

Tämäkin on ehdottoman tärkeää opettaa jokaiselle ihmiselle. Yleensä heillä on, laiskoja kun ovat, vain tapana seisoskella paikoillaan ja karjua koiraansa. Tämähän ei vetele. Paras tapa opettaa luoksetulo on tehdä itsensä niin vastustamattomaksi ettei ihminen voi olla tulematta. Voi esimerkiksi rynnätä autoteille tai lasten leikkipuistoon kakalle. Keinot ovat monet. Eräs varma keino on kieriskellä tuoksuvassa raadossa tai ahmia pilaantunutta ruokaa tai kalanperkuujätettä. Kun ihminen on tullut kiertelemättä luoksenne, ei kiitosta saa unohtaa. Märkä pusu keskelle naamaa kalan uimarakko suupielestä roikkuen on kiitos, jota ihminen ei heti unohda!

Caron versio toimivasta luoksetulotreenistä (jota muuten treenattiin 
joka päivä monta kertaa parin ekan yhteisen kuukautemme aikana): 
ei muuta kuin kiviä syömään ja johan se akka kiiruhtaa oikein nätisti!


- Taluttimetta seuraaminen

Tämä on helppoa opettaa sen jälkeen kun luoksetulo on kunnolla opittu. Luoksetuloon vain lisätään se, että aina kun ihminen on melkein kohdalla, siirrytään hieman etäämmäs ja taas hieman etäämmäs jne… Tällä tavalla ihminen oppii taluttimetta seuraamisen ihan huomaamattaan. Ihmisen karjumisesta ja naaman punoittamisesta ei kannata välittää, ne kuuluvat alkuvaiheessa asiaan, kun paras ystävämme haluaa osoittaa innostustaan ja kannustustaan taitavalle koiralleen.


Kun toistat näitä asioita päivittäin, voit olla varma edistymisestäsi. Muista kuitenkin, että koulutettavana on ihminen, ystäväsi, ja koulutuksen tarkoituksena on olla mukava harrastus sinulle, vaikka samalla luultavasti teetkin ihmisestäsi hermoraunion.

- - -


Ihminen, hei! Saat tän luun heti, ku tottelet nätisti, etkä 
yhtään aiemmin, ettäs tiiät.

Caro on todistetusti omat koulutusoppaansa lukenut! Ainoa tapa, jota Caro ei ole mua opettaessaan hyödyntänyt (ellei hyödyntänyt sitä sitten aivan pikkupentuna, en muista), on tuo paikallaolon kriittisin treenivaihe eli maassa makaaminen. Näkemykseni mukaan koulutuksessani on siirrytty suoraan taluttimessa jarruttamiseen, tuon liikkeestä seisomaan jäämisen tyyliin. Tämä siksi, että Carolla ei tuolla ulkona ole olemassa mitään halua maata paikallaan, jos vaihtoehtona on edetä mihin tahansa ilmansuuntaan (myös kohti maan keskipistettä ja mitä korkeammalle, sen parempi lasketaan mahdollisiksi ilmansuunniksi, toim.huom.). Eipä se ilmeisesti juuri sen vuoksi ole mua moisella tekniikalla kouluttanutkaan, vaan kuten tiedetään, koulutustapoja on monia ja jokaisen on löydettävä se itelleen sopivin! ;)

7 kommenttia:

 1. Ei helkkari, tässähän tulee ihan ylpeäksi oman koiransa koulutustaidoista! En tiennykään olevani näin hyvin opetettu... :DD

  VastaaPoista
 2. Ai teitä koiran näkökulmasta hienosti oppineita on muitaki ku vain mä? ;D

  VastaaPoista
 3. kiitos työpäivän keskelle osuneesta piristyksestä,nyt taas jaksaa

  VastaaPoista
 4. Hieno koulutusopas. Tässä vaiheessa pitäis ehkä olla tyytyväinen siihen, että itse päätyi ensin kissoihin. Paitsi sitten muistaa miten kissat hoitaa ton luoksetulon (raavinpas vähän tätä kiellettyä paikkaa niin ihminen tulee luokse vauhdilla).

  VastaaPoista
 5. Niilo ja Jalo, olepas hyvä! :p

  - - -

  KittyCatCat, lemmikit osaa ton pelottavan hyvin, edusti ne sitte mitä lajia tahansa. x)

  VastaaPoista
 6. Mainiot ohjeet ja erinomaisia kuvia Carosta kouluttamassa! Caro näyttää olleen jo pentuna johdonmukainen ihmisenkouluttaja :D

  VastaaPoista
 7. Niin johdonmukainen ja taitava, ettei me huomattukaan suostuneemme osaksi jotain koulutusta, ennen ku alko olla jo myöhästä kieltäytyä opetuksesta. :D

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! :)