tiistai 7. helmikuuta 2012

Arvostelu: Tottelevainen koira

Viime aikoina Karvahelvetin kirjahyllyyn on hankittu jos jonkinmoista koirakirjaa, allekirjoittanut kun kyllästyi lueskelemaan juttuja pelkästään netistä ja tahtoi vaihteeksi jotain konkreettisesti hypisteltävissä olevaa iltalukemisiksi. Aattelinkin, että voisin vääntää pientä arvostelua noista hankkimistani kirjoista sitä mukaa, kun ehdin niihin ajatuksella tutustua. Tahti ei varmaan päätä huimaa, mutta mihinkäs tässä kiire olisi?

Ensimmäisenä käsittelyvuoroon pääsee Suomalaisen kirjakaupan välipäiväalesta löytämäni koiruuskirja nimeltä Tottelevainen koira (Kontaktikoulutus). Kirja kiinnitti huomioni erityisesti siksi, että sen aihepiiri näytti sisältävän asiaa koiran ja kouluttajan välisestä kontaktista sekä naksutinkoulutuksesta. Kahdeksan euron alehinta oli myös oiva kannustin siellä muiden huomattavasti kalliimpien opusten joukossa. :p 

Suomalaisen kirjakaupan esittelyteksti tiivistää kirjan idean seuraavin sanakääntein: 

"Kontakti koiraan avaa kanavia kommunikoinnille ja on perusta koiran koulutukselle. Periaatteena on, että koira palkitaan aina, kun se ottaa oma-aloitteisesti kontaktin kouluttajaansa. 
20 vuotta koirakonsulttina toiminut Eva Bodfäldt kutsuu kehittämäänsä menetelmää kontaktisopimukseksi. Kyseessä on yhteistyö, jossa molemmat osapuolet antavat ja saavat. Opettele tämän kirjan avulla lukemaan ja ymmärtämään koirasi signaaleja. Palkintona siitä on koira, joka tottelee iloisesti!" 


No niin, ja sitten siihen omaan mielipiteeseeni kirjasta. Sanoisin, että kaikkein parhaiten tämä kirja sopii henkilöille, jotka vasta suunnittelevat koiran hankintaa tai ovat koiranomistajina suhteellisen kokemattomia ja/tai epävarmoja, kirjassa kun paneudutaan ihmisen ja koiran välisessä kanssakäymisessä jo niinkin varhaiseen kuin pennun valintaan liittyvään aikaan. Näin jälkikäteen lukiessa koin useammankin hetken, joina mieleen putkahti ajatus "oisinpas lukenu tän kirjan jo ennen ku pennun kotiin hain." Monelta jälkiviisaudessa rypemisen hetkeltä olisi siis vältytty tämä kirja lukemalla, vaikka toisaalta monista jutuista meillä on selvitty kirjan suosittelemaa toimintatapaa helpomminkin, liekö sitten puhtaalla tuurilla vaiko millä. ;p Siinä missä kirja sopii siis hyvin aloittelijalle, on se omiaan muistuttamaan tärkeimmistä perusasioista myös vähän kokeneempaakin koiranomistajaa ja antamaan ehkä myöskin uudenlaisia näkemyksiä erilaisista koulutuksellisista ja koiran käytöksen perusteisiin liittyvistä asioista.

Toisaalta kirjan ote eri aihepiireihin on melko pintapuolinen. Kirja herättää ajatuksia (sekä koiran että ihmisen) toimintatavoista ja tilanteista, joita on syytä ottaa huomioon alkaen siitä hetkestä, kun koiranpentu kotiin tuodaan, muttei kuitenkaan selosta lukijalle tarpeeksi syväluotaavasti, kuinka esimerkiksi erilaisia ongelmatilanteita ratkotaan. Jäin siis kaipaamaan kerrontaan lisää syvyyttä.

Kirjassa on paljon esimerkkitarinoita, joissa käsitellään todellisia koiria (ja heidän omistajiaan), joihin liittyvien koulutusongelmien kanssa kirjoittaja Bodfäldt on koirakonsulttina toimiessaan paininut. Moni tapaus on teemaltaan äärimmäisen yleinen ja siten monille lukijoille hyödyllinen (esim. koira ei suostu luopumaan pallosta käskettäessä, koira vahtii esineitä/ruokaansa, koira ei kiinnitä huomiota omistajaansa julkisilla paikoilla, koira hyökkäilee lenkillä vastaantulijoita kohti, koira puree lääkäriä/omistajaa hoitotoimenpiteiden yhteydessä), mutta koska etenkään ratkaisumetodeja ei lukijoille riittävän tarkasti paljasteta, joutuu lukija todella monissa tapauksissa etsimään lisätietoa muista lähteistä, mikäli haluaa soveltaa kirjan oppeja käytäntöön niin, että niistä on oikeasti todellista apuakin. Jos kirjalta odottaa siis täydellisiä neuvoja tottelevaisen koiran kasvattamiseen, joutuu pettymään (noh, sellaista idioottivarmaa opasta ei toki voisi maailmassa ollakaan, kiitos erilaisten koira- ja omistajapersoonien. :D), mutta mikäli etsii suurpiirteisempiä ratkaisumalleja ja perustietoa eri toimintatavoista, on kirjasta varmasti hyötyä.

Mielestäni Tottelevaisen koiran yksi positiivisimmista puolista on kannustaa koiranomistajaa kouluttamaan koiransa yksilönä eikä yleistäen niin, että "kaikki tekniikat toimivat automaattisesti kaikkiin yksilöihin". Täytyy osata soveltaa. Kirja kannustaa kyseenalaistamaan omat näkemykset ja yrittämään eri tekniikoita, mikäli vanhat eivät tuota tulosta. Se painottaa ihmisen roolia koiran oppimisessa eli kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja kykyä ymmärtää koiran perustarpeita ja -viettejä näin muutamia pointteja mainitakseni. Voin sanoa, että opus avasi omiakin silmiäni taas hieman enemmän eikä totisesti ainakaan vähentänyt innostustani panostaa naksutinkoulutukseen, siitäkin kun kirjassa useampaan otteeseen mainittiin. Itehän olen ihminen, joka on äärimmäisen huono peittämään fiiliksensä erityisesti, jos on huono päivä/ottaa pattiin, joten voitte vain kuvitella kuinka iso apu klikkeri tällaiselle tuuliviirille on, sen vekottimen naksaus kun ei fiilisten mukaan vaihtele eikä sen tähden häiritse koirankaan oppimista. :p

Suosittelisinko tähän kirjaan tutustumista muillekin vaiko en? Kyllä suosittelisin! Loppuun vielä oman näkemykseni mukaisia plussia ja miinuksia, koska kaikkien ajatusten läpikäyminen kasvattaisi liikaa jo ennestään pitkää arvostelutekstiä:

+ Helppolukuinen myös aloittelevien koiranomistajien kannalta
+ Hyviä havaintoja ja vinkkejä normaaliin arkeen
+ Jokaisen koiranomistajan kätevä perusopas
+ Painottaa omistajan vastuuta
+ Esimerkkitapaukset hyvin yleisiä -> apua mahdollisimman monille lukijoille

- Ei kovin perusteellisia neuvoja/ratkaisumalleja
- Kirjoittaja jaarittelee toisinaan liikaa epäolennaisuuksia
- Kielenkäyttö ajoittain hieman lapsellista ja tökeröä (voi toki johtua vain suomennoksesta)
- Kuvitukseen olisi voitu panostaa enemmän (kuvat usein epätarkkoja - jopa kansikuva - tai muuten "kökköjä")
- Naksutinkoulutus olisi saanut olla suuremmassa roolissa
- Hinta (uutena turhan kallis hyötyynsä nähden)

Jos kirjasta heräsi jotain kysymyksiä tai teillä on siitä ennestään oma kuuluville halajava mielipiteenne, niitä voipi kirjata aivan vapaasti tuonne kommenttiboksiin! :)

Kuva.

6 kommenttia:

 1. Olen tuon joskus lukenut ja tykkäsin kyllä myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni! :) Monessa paikassa tota tunnutaan myytävän, eli varmaan aika monille tuttu kirja onkin kyseessä.

   Poista
 2. Meiltä löytyy myös kirjahyllystä (tosin se ei ole mikään tae siitä, että se on luettu ;)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen,jos vaan ehtis lukea.Ennen
  luki ihan kaikki opukset,huoh:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itekin olin aikoinaan ihan mahoton lukemaan kaikkea, vaan eipä mukamas enää riitä aika. Pitäis vaan jättää useammin blogilistat & nettisivut kahlaamatta ja tarttua kirjaan...se vaan, että miten ihmeessä sitä malttaa? :p

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! :)