perjantai 10. kesäkuuta 2011

Lintulammella

Eilen oli ohjelmassa ne etukäteen sovitut uimatreffit, Nanan kanssa tietenkin. Sitä varten, hellettä uhmaten, suuntasimme Lintulammelle. Kyseinen lampi on melkoisen pieni eikä sen pohjakaan ole mitään priimalaatua, mutta kun ei kerta viime kesänäkään sinne suuntautuneista uintireissuista mitään terveysongelmia seurannut, niin sinnehän sitä piipahdetaan tänäkin kesänä varmasti vielä jokuseen kertaan. Niin, pelkästään jo siitäkin syystä vaihteeksi lampeen, ettei meren suolavesi joka päivä nautittuna tee Caro-paran silmille ja sisuksille erityisen hyvää, ne kun sen keskiviikkoisen reissun jälkeen tovin aikaa punoittivat ja vatsakin piti loppupäivän suolalla kyllästettyä murinaa.


Harmi kyllä myös muut koiranulkoiluttajat sekä erinäiset sorsansyöttäjät lammen rannalla viihtyvät, joten se on aina vähän tuurihommaa onko rannalla vilskettä vaiko ei. Eilen oli suhteellisen rauhallista, joten suurimman osan ajasta koiruudet saivatkin sitten kirmata vapaina. Yksi mäyris rannan toiseen reunaan uimapuuhissaan hetkeksi eksyi ja sillehän Caron piti sitten tietysti isohko perkele karjaista, minkä jälkeen minä karjaisin koiralle vielä vähän isomman vastaavan (niin siis tuolle omalleni, en sille maastonakille...) ja sitten jatkettiinkin taas kiltisti sitä uimista. Että näin pienellä hässäkällä tällä kertaa selvittiin.





Frisbee, tuo uimaleluista penikalle rakkain, pääsi mukaamme rantaan ensimmäistä kertaa tälle kesälle. Myös taannoin Lidlin myymästä koiranlelupussista kaivettu uimapatukka lähti kaveriksi, vaikken sen kestävyyteen oikein etukäteen luottanutkaan, olihan samaa materiaalia ollut pallokin ratkennut saumoistaan jo noin viiden puraisun jälkeen. Iloksemme patukka kesti kuitenkin ehjänä, joten ehkä me tuhotaan se vasta seuraavalla kerralla!



Caron uimahaluthan täällä jo tiedetään, mutta mitenkäs se Nana siellä vedessä sitten suoriutui? Lähimpänä totuutta ollaan kai silloin, jos sanotaan, että vaihtelevasti. Kauas paistoi koiran kokemattomuus noissa uintihommissa, sillä siinä missä Caro aivan epäröimättä rynnisti lelun kuin lelun (tai kepin tai kiven tai...) perään intoa ja energiaa puhkuen, tuntui Nana vähän epäröivän sen kauemmas rannasta uimisen kanssa. Kepin perään Nana lähti vimmatulla halulla ja uikin sitä riemuissaan hakemaan, mutta tavalliset lelut eivät sen uimisviettiä yhtä tehokkaasti aktivoineet ja jännitystä lievittäneet.


Myös uimatekniikassa oli kohentamisen varaa, mutta ihmekös tuo, jos on vain pariin kertaan aiemmin uimista treenaamaan päässyt. Carohan vietiin polskimaan jo ihan pikkuisena ja moneen kertaan elämänsä ensimmäisenä kesänä, joten aivan varmasti se otuksen uimatekniikan kehitykseen vaikuttaa, jos treenaamisen aloittaa ajoissa. Hetkittäin Nanan uiminen meni vähän räpiköimiseksi, kun höntti hoksasi, etteivät sen jalat yletäkään pohjaan eikä suunnanvaihtotekniikkakaan oikein kohdillaan ollut, mutta hienosti tyttö sitten aina skarppasi tajuten, että rauhassa hyvä tulee, ei villisti räpiköimällä. Vielä me tänä kesänä Nanastakin se vesipeto esiin kaivetaan! :)





Siinä me torstaita vietettiin rantavedessä hengaillen ja koirille haettavaa heitellen. Uimapatukka livahti yhteen väliin turhan kauas, Nana kun ei sitä niin syvältä rohjennut hakea, ja Caro taasen kyttäsi vain frisbeetä, mutta saatiinhan me se sitten porukalla sieltä haettua, kun vähän hoputin. Nanakin uskalsi mukaamme paikoitellen ilkeän siitepölyistä vettä sekoittamaan ja ei niin erityisen sutjakoita kaarroksia tekemään, kuten kuvista näette. :D





Onneksi noissa rantaleikeissä on harvoin kiire minnekään, jotenka samahan se oli antaa vilkkaamman Caron se suurin häsläys hoitaa. Nautti se Nanakin vilvoittavista laineista, sillä omalla tyttömäisellä tavallaan.





Kertaalleen Nanaan iski jokin perustavanlaatuinen hepulikohtaus ja saihan siinä taas kaislikko ja rantavesi kyytiä kaksikon vetäessä pitkin vesirajaa milloin mihinkin suuntaan, Nana tuttuun tapaan Caron kaulakarvoissa roikkuen ja Caro sille lievästi turhautuneena äristen ja pakoon pyrkien. Leikkiähän se noilla hönöillä aina on, vaikka vähän kovakouraiselta ja epämääräisen äänekkäältä saattaa ulkopuolisten silmin vaikuttaakin.



Sen puolentoista tunnin rantasession lopulla alkoi tuntua, että voisimme alkaa hiljalleen löntystelemään kotia kohti, paikalle kun ilmaantui muutama sorsanihmettelijäkin eikä meillä ollut siinä enää syytä jäädä mahdollisia syöttöpuuhia häiriköimäänkään. Ensi viikoksi sovimme jo seuraavan uimareissun jonnekin toisaalle, eli siihen asti täytyy Caron pelkkään ihmisseuraan tyytyä. Vesille me mennään omalla porukalla kai tänäänkin, tavallinen suihku kun ei näyttänyt kuumuudesta tuskastuneen karvakorvan oloa oikeastaan ollenkaan helpottaneen eikä kahden tuulettimen ristivedossakaan ole hyvä koko päivää viettää. Tämän päiväinen 30 asteen ulkolämpötila on kyllä elukoille aikamoista rääkkiä minkä vuoksi tulee hetkittäin leikittyä mielikuvilla kaljusta saksanpaimenkoirasta, ragdollista ja maatiaisesta. Siinä vasta voisikin näky olla. ;) Onneksi meillä ei ole trimmeriä, sillä kiusaus pieneen eläinkokeeseen voisi äkkiä kasvaa lähes tuskastuttavan suureksi...

11 kommenttia:

  1. Kivoja kuveja vesipedoista. :) Meidän karvakorvan kaveri on ajeltu trimmerillä ja tiedän pari muutakin lapinkoiraa, jotka ovat saaneet kesäksi heittää turkin mäkeen. Vaikuttaa selkeästi koiraan, kun ei ole paksua turkkia päällä. :) Sakemannin kohdalla muutos ei olisi varmaan niin radikaalin näköinen. :D

    VastaaPoista
  2. Juu lappareilla se saattaapi olla "vähän" isompi se muutos, ku tota turkkia tosiaan piisaa.:p Isälläni oli aikoinaan briard-merkkinen koira, jolta myös trimmattiin turkki kesäisin lähes siiliksi ja vain partakarvat taisivat ajamatta jäädä. Luulivat ihan kisatuomaritkin koiraa suursnautseriksi, kun eihän se mokoma muistuttanut enää tippaakaan briardia.:D

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia - tunnelma välittyi hyvin näyttöpäätteen tällekin puolelle. Ja kivasti oli tuo Lintulampi saatu näyttämään ihan kuin se olisi jossain kaukana luonnon keskellä eikä kaupunkilähiössä :-)

    VastaaPoista
  4. Kiva, että välittyi. Siltä se lampi siellä käydessä tuntuukin.:) Ei arvaisi tosiaan, että ei niin kovin kaukana kulkee isompia teitä sun muuta vilinää.

    VastaaPoista
  5. Vedestä nousevan sakemannin sivuille sojottavat korvat ovatkin sitten ihan yleinen juttu näköjään, eikä pelkästään meidän kakaran ominaisuus. =D Hyvät kuvat ja hyvin kerrottu tarina. Aivan kuin olisi ollut itse mukana =)

    VastaaPoista
  6. Pienenä meitä lapsia "peloteltiin" että tuohon Lintulampeen ette sitten mene uimaan, siellä on iilimatoja ja kaikenmaailman roskia pohja täynnä. Ilmeisesti kuitenkin tämä ei ollut aivan totta :D Tästä syystä siltikään ei koiraa ole tullut mieleen käydä siellä uittamassa vaikka tällä kelillä se olisi tarpeen. Kuvistasi päätelleen voitaisiin kyllä kokeilla.
    Tuonne Äimärautiolle taidetaan silti mekin jonain päivänä uskaltaa, jos kerran teilläkin on erinäistä kiinnostusta heppoihin ja hengissä on silti vielä kaikki :D Pinja tykkää haukkua hevoset lyttyyn ja olen ajatellut, että ne hepat siitä hermostuu, mutta taitaa olla emäntääkin vaikuttanut koiran suuri ego ;D Pitäisi tosiaan harjoitellan koiran kanssa uimista, se nimittäin osaa/haluaa uida vain tassupohjaa, eikä se mäyräkoiralta ole kovian paljoa...

    VastaaPoista
  7. Saku, on ne ihan geeneissä ne uimakorvat, joo. :D Äärimmäisen tyylikkäät, etten sanoisi.

    - - -

    Sunan, toisinaan on parempi jos ei tiiä totuutta. Nimittäin eipä ollu mulla hajuakaan kyseisen lammen iilimadoista ennen kuin sellaisen viime reissulla omin silmin näin. Iuuu! :D Mutta tosiaan monesti on käyty ja kyseessä oli silti vasta eka iilibongaus ikinä, joten ei niitä siellä kyllä kuhisemalla kuhise tai sitten meillä on ollu mieletön tuuri aiemmin.

    Ehottomasti suosittelen teille tota Oritkarin rantaa. Käytiin siellä jo uudemmankin kerran ja heppoja oli taas useampia, vaan kun pidettiin hyvä turvaväli ja Flexi hevosten tullessa lähelle, niin ei ollu mitään hätää kellään.:p Ja se ranta on taatusti mäyriksen unelma: matalaa mielettömän pitkälle ja moneen suuntaan. Jopa hiekkasärkkiä löytyy, eli mäykkykin voi levähtää välillä kaukana rannasta, jos ei uiminen huvita.:) Sinne rantaan pääsee muuten kahdesta paikasta: joko hevostallien takaa Äimäraution puolelta tai sitten Oritkarin "rantatien" puolelta, ekan parkkipaikan kohdalta. Jälkimmäinen on siistimpi reitti kulkea, sen toisen ovat muhjunneet hevoset.

    VastaaPoista
  8. Käytiin muuten lauantaina just tuolla Oritkarissa kahlaamassa. Mun heppatyttö ajoista vaan on niin kauhean kauan, että en muistanut yhtään mistä sinne pääsee ja humpsahdettiin ruosteojaankin välillä, mutta saatiin myös nauttia ihanan matalasta rannasta kun lopulta löydettiin perille xD Ootko mennyt paikalle autolla vai kävellen? Mietin, että mihin siellä ois paras jättää autoa?
    Niin ja jos tuolta rantatien suunnasta menee niin mistä sä löydät sen rannan? xD Tai siis mistä pääset siihen veteen? Kävin kattoon niin siinä oli vain sitä pitkää kaislaa ja yksi lällyinen polku... Hyvä, kun oon melkein ikäni tällä suunnalla asunut ja silti täytyy kysyä ohjeita reitteihin :P

    VastaaPoista
  9. Teillä on ollu jännää. :D Autolla oon menny ja jättäny sen parkkiin joko ihan sen raviradan "päätien" varteen tai sitte sinne Oritkarin puolelle eli tullille johtavan tien ekalle parkkipaikalle, josta se "kaislapolku" menee. Eipä siellä parempaa reittiä ookaan kuin se ekan parkkiksen kaislapolku, se kun ei oo virallinen "ranta" ja varmaan haluaa pitääkin sen semmosena missä hevosten kanssa ei tartte liikaa varoa. :D Tiiä sitten jos sieltä tokalta parkkipaikalta (missä on se joku lintujenbongauskyltti ja rauhoitettu pesimäalue) pääsee nätimmin veteen sen kivikkoisen rinteen sivusta. En oo käyny ite kattomassa, mutta näin parin terrierin sitä kautta uimaan menevän. Käy kurkkaamassa miltä siellä näyttää, jos se kaislaryteikkö ei nappaa.:p

    VastaaPoista
  10. Vähän tulee myöhässä tämä kommentti mutta kysyn kuitenkin :D Eihän missään kielletä koiran uittamista tuossa lintulammessa? Monesti on tehnyt mieli omaa hurttaa käyttää uimassa, mutta vähän pelottaa että joku tulee valittamaan kun siellä on niitä sorsia yms.

    Ps. Komea koira sulla, oma on samaa rotua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mitään. Kaikki luetaan. :D Ja kiitos! Hyvä rotuvalinta sulla myös. :p

      Lintulammessa saa tosiaan koiraa uittaa (kaikilla rannoilla saa, kunhan vaan ei oo ihmisten uimarannaksi kyltein merkitty taikka muuten yksityinen ranta, tietty), vaan ite en enää tuolla käytä, koska alkoi se lammen puhtaus epäilyttää. Iilimadon näin siellä rannalla uivan ja lisäks sinne rannalle ja veteen on rikottu pulloja, monet ku käyttää noita rantoja kesäjuopotteluun jne. Caro sai myös viime kesänä ihottuman alle viikko sen jälkeen, ku käytiin tuolla uimassa, joten ei enää huvita mennä, vaikkei ookaan ihan varmaa tuliko se ihottuma lammesta vaiko liiasta merivedestä.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit! :)